Elektrische fiets en kou

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, de sjaals gaan weer om en we gaan massaal aan de snert en stamppot. Dat kan maar één ding betekenen: de winter staat weer voor de deur. Regen, kou, vorst, wind, gladheid: ook in deze periode blijven wij, nuchtere Nederlanders, natuurlijk gewoon doorfietsen. Lees hier alle tips en tricks voor het winterklaar maken van jouw elektrische fiets.

Bereid je elektrische fiets voor op de kou

Te warme of te koude temperaturen zijn niet goed voor een elektrische fiets. Weersinvloeden doen geen goed aan de onderdelen op de e-bike. Gelukkig zijn de elektrische fietsen van Forza gemaakt van sterke materialen die tegen een stootje kunnen. Toch is het van belang om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen wanneer het kwik daalt.

Accu

De accu van een elektrische fiets kan absoluut niet goed tegen kou. De kou kan de accu en de werking ervan namelijk flink beschadigen. Bewaar de accu op een vorstvrije, droge en geventileerde plek en haal hem altijd uit de e-bike wanneer je hem niet gebruikt. Als je de accu verwijdert, moet je er wel voor zorgen dat deze altijd halfvol opgeladen is. Een lege accu in de kou laten, kan zorgen voor het diepteontlading waardoor er flinke schade aan de accu kan ontstaan.  Lees meer over het gebruik van de accu.

Actieradius

Omdat de accu dus minder goed werkt met lage temperaturen zal de actieradius van je elektrische fiets afnemen. Dit komt omdat de energie minder gemakkelijk doorstroomt en dus minder vermogen produceert. Deze afname ligt tussen de 5% en 20%. Houd er dus rekening mee dat je minder verre tochten kunt maken zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Gelukkig zijn de accu’s voorzien van een BMS (Battery Management System) waardoor het vermogen van de accu beschermt wordt en de levensduur verlengt wordt.

Banden

In de winter is het natuurlijk extra glad en slipperig. Het klinkt misschien raar, maar ook een elektrische fiets kan, net zoals een auto, worden voorzien van winterbanden. Dankzij het dikkere profiel hebben winterbanden meer grip dan een gewone band. De grip van het voorwiel is hierbij het belangrijkste. Zorg er dan ook voor dat de band niet helemaal vol zit. Een band met wat minder lucht heeft meer grip dan een volgepompte band omdat hij dan platter is en daardoor meer in contact staat met de ondergrond. Zo fiets je gemakkelijker over een besneeuwd wegdek.

Pekel

Fiets op gestrooide fietspaden voor extra veiligheid. Tegenwoordig wordt er op bijna elk fietspad wel zout gestrooid. Dit zorgt voor veiligheid. Echter, een (elektrische) fiets kan niet goed tegen de pekel waardoor de e-bike kan beschadigen. De pekel kan namelijk roest veroorzaken. Dat zorgt voor slijtage aan de velgen, de trappers en de ketting. Voorkom roestvorming aan je fiets door hem even af te spoelen met water nadat je door strooizout hebt gefietst.

Ook handig 

Een vastgevroren slot kan ontdooit worden met behulp van een verwarmde sleutel of door er in te blazen. De warme lucht kan helpen bij het verwarmen van het slot zodat je deze kunt openen. Schaf een zadelhoesje aan om een bevroren zadel te voorkomen. Dan hoef je onderweg ook geen koude of natte kont te hebben.

Onderhoud

Neem het zekere voor het onzekere en laat onderhoud uitvoeren aan jouw elektrische  fiets om zo veilig op pad te kunnen wanneer het vriest of sneeuwt. Forza Fietsen komt graag bij je aan huis voor een onderhoudsbeurt en dat zonder voorrijkosten. Je geniet bij ons altijd van 6 jaar garantie op jouw elektrische fiets. De garantie voor het accupakket, motorpakket en de losse onderdelen bedraagt 3 jaar. Mocht er toch iets aan de hand zijn met je e-bike dan komen wij graag bij je langs, ook na de garantieperiode.

Vraag gratis brochure aan