Veelgestelde vragen

Wij geven graag een antwoord

Alle veelgestelde vragen over de elektrische fietsen van Forza Fietsen hebben we hier voor jou gebundeld.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via 0341 – 217 017 of stuur een email naar klantenservice@forzafietsen.nl.
Onze e-bikespecialisten staan voor je klaar.

Accu en actieradius

De gemiddelde actieradius van de accu kan verschillend zijn. Dat kan komen omdat je een lichtere of zwaardere accu hebt. Als regel kun je aanhouden dat je per 100 Wh zo’n 15 kilometer kunt afleggen. Let wel: externe factoren als wind, heuvels en hoge ondersteuning kunnen van invloed zijn op de actieradius.

Verschillende externe factoren kunnen de actieradius van jouw accu negatief beïnvloeden. Enkele externe factoren zijn: het gewicht van de fietser, (tegen)wind, hoogte van de ondersteuning, te lage bandenspanning en niet zuinig schakelgedrag.

Een accu is een van de kostbaarste onderdelen van jouw elektrische fiets. Een nieuwe accu kost al gauw tussen de €350,00 en €600,00.

De levensduur van de accu is afhankelijk van een aantal factoren. Laat de accu niet in de e-bike wanneer deze langere tijd stilstaat. Ook bij (extreme) kou raden we je aan om de accu op een warmere plek te bewaren. Daarnaast is het van belang dat je de accu niet helemaal leeg laat lopen, dit noemen we diepte-ontlading. Diepte-ontlading brengt ernstige, onherstelbare schade aan. Zolang jij zorgvuldig met jouw accu omgaat, kun je een levensduur van vijf à zes jaar verwachten.

Jouw accu kan niet tegen vorst. We raden je dan ook ten zeerste aan om de accu uit de elektrische fiets te nemen bij koudere temperaturen en de accu op een warmere plek te bewaren.

De accu van jouw elektrische fiets laad je gemakkelijk op met de bijgeleverde kabel in het stopcontact. Je kunt de accu makkelijk uit de e-bike nemen en deze op een droge plek opladen. De indicator op de accu laat zien hoe ver de accu is opgeladen. Het laden stopt vanzelf wanneer de accu vol is.

Alle accu’s van de elektrische fietsen van Forza Fietsen zijn uitneembaar, ook wanneer de fietsaccu in het frame geïntegreerd is. Hierdoor kun je de accu makkelijk opladen op een droge plek op kamertemperatuur.

Met een volledig opgeladen batterij kun je met de elektrische fiets maximaal tot ca.100 kilometer afleggen met het standaard accu pakket. Met het uitgebreide accupakket is het mogelijk om zelfs tot ca. 140 kilometer af te leggen. Let op dat de totaal af te leggen kilometers altijd per persoon verschilt en afhankelijk kan zijn van externe factoren als  heuvelachtige omstandigheden, wind mee of wind tegen, hoogte van de ondersteuning, etc. Extreme nadelige externe factoren kunnen nadelige gevolgen hebben voor de af te leggen afstand.

Als je de accu Galeo of Orion 2 hebt (dit betreft de intube accu’s van de Bologna, Giulia en Torino’s), dan kan het zijn dat je na enige dagen van niet gebruik, de accu in een veilige modus terecht is gekomen. Houd even het aan/uit knopje van de accu ingedrukt. Zo haal je de accu uit de veilige modus en kan je jouw Forza e-bike gewoon weer gebruiken.

Service en servicebeurten

Forza Fietsen raadt je aan om de eerste servicebeurt binnen een jaar na aanschaf van de elektrische fiets te plannen of na 1500 km. We lopen dan de gehele e-bike na en controleren of elk boutje en moertje nog vast zit. Daarnaast kijken we of de bandenspanning, spaakspanning en de remmen nog goed zijn.

Een servicebeurt voor jouw elektrische fiets kost €79,00. Heb je twee elektrische fietsen die een servicebeurt nodig hebben? Dan bespaar je nog eens flink extra en betaal je maar €130,00

Via dit formulier kun je gemakkelijk een afspraak maken voor een servicebeurt voor jouw elektrische fiets van Forza.

Tijdens een servicebeurt controleert onze e-bikespecialist elk boutje en moertje van jouw elektrische fiets. Daarnaast kijkt hij of de bandenspanning, de spaakspanning en de remmen nog goed zijn. Zo niet, dan wordt dit meteen gefixt. Na een servicebeurt bij Forza Fietsen kan jouw elektrische fiets er weer een tijdje tegenaan en maak jij weer veilige kilometers.

Klein onderhoud aan jouw elektrische fiets raden wij zeker aan. Controleer regelmatig je bandenspanning met een fietspomp met barometer. Ook je verlichting kun je zelf controleren. Na fietsen over bestrooide fietspaden raden we je ook aan om de e-bike pekelvrij te maken.

Ja, wij komen graag naar jou toe voor een servicebeurt aan huis. Je maakt eenvoudig een afspraak en wij komen naar jou toe om jouw e-bike weer helemaal in topconditie te brengen.

Forza Fietsen raadt je aan om na elke 1500 km een afspraak te maken voor een servicebeurt. Dit komt de levensduur van jouw elektrische fiets ten goede.

Banden

De beste bandenspanning voor de elektrische fiets ligt tussen de 4 en 5,5 bar. Met een fietspomp met barometer kun je goed bekijken hoeveel bar er in jouw band zit.

Alle elektrische fietsen van Forza Fietsen zijn uitgerust met anti-lekbanden.

Ondersteuning

De ondersteuning kun je gemakkelijk via het bedieningspaneel op het stuur bepalen. Je vindt op het bedieningspaneel ofwel een plus- en minknop ofwel knoppen met een pijltje omhoog of een pijltje naar beneden. Met de plusknop of het pijltje omhoog stel je een hogere ondersteuning in en met de minknop of het pijltje naar beneden ga je naar een lagere ondersteuning.

Je kunt de elektrische fiets ook zonder de trapondersteuning gebruiken. De e-bike fietst dan als een normale fiets. Je moet zelf de kracht leveren om vooruit te gaan en ervaart geen ‘steuntje in de rug’.

Elektrische fiets

De maximum snelheid van de elektrische fiets is in Nederland wettelijk vastgesteld op 25 km/u.

Op de elektrische fietsen van Forza Fietsen ben je niet verplicht een helm te dragen. Dit komt omdat de maximum snelheid van de elektrische fiets 25 km/u.

Voor de elektrische fietsen van Forza Fietsen hoef je geen kenteken te voeren.

Je kunt jouw elektrische fiets meenemen op een fietsendrager. Voor de fietsendrager heb je wel een trekhaak op de auto nodig. Onze e-bikeadviseurs vertellen je graag meer over de fietsendragers van Forza Fietsen.

Forza Fietsen heeft verschillende accessoires in het assortiment. Denk hierbij aan een krat, mand of rekje. Ook hebben we kinderzitjes voor zowel voor- als achterop.

Motor

Bij Forza Fietsen hebben we e-bikes met een middenmotor en voorwielmotor. Beide typen motoren hebben hun eigen voor- en nadelen. De middenmotor zit verwerkt in de trapas van de e-bike, bij de pedalen. Het zwaartepunt ligt hierdoor in het midden van de elektrische fiets. De voorwielmotor zit verwerkt in het voorwiel van de e-bike en trekt je als het ware vooruit. Beide typen motoren geven je een andere fietservaring. Door een proefrit te maken kom je erachter welke type motor het best bij jou past.

Welke motor beter is voor een elektrische fiets, ligt geheel aan jou. Om te ervaren wat de verschillen zijn tussen een voorwielmotor en een middenmotor raden we je aan om een proefrit te maken. Je kunt naar een E-bike Testcenter komen of maak een afspraak voor een gratis proefrit aan huis.

De middenmotor heeft een hogere trekkracht dan een voorwielmotor. Wanneer je veel fietst in heuvelachtige gebieden, raden we je aan om te kiezen voor een e-bike met middenmotor. Een e-bike met voorwielmotor is vooral geschikt voor vlakke gebieden.

Hoe hoger het Nm, hoe geschikter de motor van de fiets is voor bergachtig gebied. Dan heeft de motor meer kracht.

Het verschil tussen een voorwielmotor en een middenmotor heeft onder andere te maken met de trekkracht. Een middenmotor heeft een hogere trekkracht dan een voorwielmotor, waardoor dit type motor meer geschikt is voor heuvelachtige gebieden. Ook het type van ondersteuning verschilt. Zo voelt het alsof je bij een voorwielmotor vooruit getrokken wordt, terwijl de mate van ondersteuning bij een middenmotor een stuk natuurlijker aanvoelt. Je kunt hier nog veel meer lezen over de verschillen of test het zelf in een E-bike Testcenter bij jou in de buurt of maak een afspraak voor een proefrit aan huis.

Display

Er zijn twee typen displays voor de e-bikes van Forza Fietsen. Zo hebben we een lcd-scherm voor de middenmotoren en led-kleurenschermen voor voorwielmotoren. Alles over het display van de elektrische fiets lees je hier.

Tripteller resetten bij voorwielmotoren:

  1. Druk eenmaal op de (MODE) knop zodat rechtsboven in het scherm TRIP verschijnt
  2. Houdt de knop (Pijl naar boven) en (MODE) tegelijk ingedrukt zodat de tripteller op 0 gaat

Forza Fietsen heeft een handige handleiding geschreven waarin precies staat hoe jij de tripteller van jouw type display terug kunt zetten op 0. De handleiding vind je hier.

Wanneer het display niet aangaat, kan dit komen doordat de elektrische fiets langere tijd niet gebruikt is geweest. Om het display weer in te schakelen dien je eerst de aan-/ uitknop op de accu in te drukken. Wanneer je deze handeling hebt uitgevoerd, kun je het display met de aan-/ uitknop inschakelen.

Let op! We moeten hier verschil maken tussen het display van de voorwielmotoren en de middenmotoren.

Lcd-scherm van de voorwielmoten:

Houdt de pijl omhoog ingedrukt met de (MODE) knop tegelijk
Lcd-scherm van de middenmotoren:

Houdt het verlichtingsknopje ingedrukt
Een led-scherm heeft logischerwijs geen verlicht display.

Als er een Error Code op je display verschijnt, dan zit er een storing in het elektrische systeem. Neem in dat geval contact op met Forza Fietsen. Wij kunnen op basis van de codes beoordelen waar het probleem zit en het verhelpen.

Betaling en levering

Je kunt bij ons met de pinpas betalen. We vragen je altijd pas om te betalen wanneer wij jouw nieuwe elektrische fiets bij je afleveren. Je betaalt dus nooit vooraf.

We hebben een zeer korte levertijd, omdat wij altijd elektrische fietsen op voorraad hebben staan. We bellen je om een bezorgmoment in te plannen en binnen enkele dagen bezorgen we jouw nieuwe e-bike bij je thuis.

Onze bezorgers rijden dagelijks door het land om klanten blij te maken met hun nieuwe elektrische fiets. We staan niet zomaar aan de deur: we bellen je om een afspraak te maken voor de bezorging. Bij levering stelt de e-bike expert de elektrische fiets af aan jouw wensen en voorkeuren zodat je jarenlang kunt genieten van jouw Forza Fietsen e-bike.

Je kunt jouw nieuwe elektrische fiets ook ophalen in 1 van onze E-bike Testcenters in Nunspeet, Eindhoven, Roden, Woerden of Papendrecht. Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken op 0341 – 217 017 of vraag jouw e-bikeadviseur naar de mogelijkheden.

Forza Fietsen geeft een ruime garantie op jouw elektrische fiets. Op de vaste onderdelen, zoals het frame, krijg je tot wel zes jaar garantie! Op de losse onderdelen geven we je 2 jaar garantie. In combinatie met een verzekeringspakket zelfs langer, bekijk de mogelijkheden. Zo garanderen wij je jarenlang fietsplezier.

Forza Fietsen werkt samen met Kingpolis om de beste fietsverzekering voor jou te regelen. Deze fietsverzekering is al jarenlang de beste fietsverzekering van Nederland. Hoeveel je moet betalen voor een elektrische fietsverzekering is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de regio waarin je woont en de aanschafprijs van de e-bike. Lees hier meer over de fietsverzekering.

De Forza Fietsen bezorger heeft naast jouw nieuwe e-bike ook verschillende accessoires mee. Vraag jouw bezorger naar de mogelijkheden.

E-bike Testcenters en contact

Je hoeft geen afspraak te maken voor een bezoek aan een E-bike Testcenter. Je kunt gewoon aanwaaien.

Forza Fietsen is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.30 en op zaterdag van 10.00 – 17.00. De openingstijden van alle E-bike Testcenters vind je hier.

De E-bike Testcenters van Forza Fietsen bevinden zich in Nunspeet, Woerden, Eindhoven, Papendrecht en Roden.

Middenmotor

Op de elektrische fietsen van Forza met een middenmotor zit een lcd-scherm. Op dit display kun je verschillende gegevens aflezen. Wil je meer informatie over de werking van het display? In onze handleiding hebben we alles beschreven.

Een middenmotor zit verwerkt bij de trapas van de elektrische fiets. Hierdoor ligt het zwaartepunt in het midden van de e-bike.

De aandrijving zit in de trapas, hierdoor heb je een natuurlijke rijervaring. Wanneer je kracht op de trappers zet, ontvang je ondersteuning.

Een elektrische fiets met middenmotor maakt gebruik van een krachtsensor. De fietsbeleving is hierdoor erg natuurlijk. De hoeveelheid kracht die jij op de trappers zet, wordt vertaald naar de ondersteuning. Hoe harder jij trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt.

Het Nuvinci  traploze schakelsysteem is een technisch hoogstandje. Je kunt naar hartenlust op- en afschakelen tijdens het rijden. Het systeem is dusdanig ontwikkeld dat je onder druk op en af kunt schakelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van concurrerende merken. In combinatie met de middenmotor is dit eigenlijk een must. Let op! In stilstand heeft het Nuvinci schakelsysteem niet zijn volledige bereik. Schakel dus niet volledig op en af tijdens stilstand of vermijd het schakelen.

Het display vormt naar een berg als je lichter trapt en vormt een vlakke weg in de zwaarste trapstand.

Voorwielmotor

Het display op de voorwielmotoren is een led-kleurendisplay. Op het display kun je verschillende gegevens aflezen, zoals de snelheid en de gereden kilometers.

De voorwielmotor zit in het voorwiel van de e-bike. Hierdoor voelt het alsof je vooruit getrokken wordt tijdens het fietsen en heb je altijd wind mee.

De voorwielmotor drijft direct het voorwiel aan. Hierdoor voelt het alsof je vooruit getrokken wordt.

In de meeste gevallen werkt een voorwielmotor met een rotatiesensor. Wanneer het voorwiel een omwenteling heeft gemaakt, zal de gewenste ondersteuning gegeven worden.

Vraag gratis brochure aan