De accu van jouw elektrische fiets

De accu van jouw elektrische fiets als belangrijk onderdeel

De accu van jouw elektrische fiets is een van de belangrijkste onderdelen. De accu van jouw elektrische fiets voorziet de motor van stroom waardoor jij een extra duwtje in de rug krijgt tijdens het fietsen. Een accu wordt ook dikwijls batterij genoemd; een accu werkt dan ook hetzelfde als een batterij. Maar hoe werkt een accu eigenlijk? Wat betekent diepteontlading en hoe kun je dit voorkomen? Wat is de beste manier om de accu van jouw elektrische fiets op te laden? Forza Fietsen legt het je uit.

De accu in de elektrische fiets

De accu voorziet de motor van stroom, waardoor je altijd wind mee hebt. De accu is dus een onmisbaar onderdeel van de e-bike. De accu is vaak geplaatst onder de bagagedrager, maar bij steeds meer elektrische fietsen is de accu geïntegreerd in het frame. Heb je een e-bike met een accu onder de bagagedrager en vind je dit niet zo mooi? Maak je e-bike dan compleet met fietstassen: zo kun je én meer bagage meenemen én heb je de accu minder in het zicht.

Hoe laad ik mijn accu goed op?

De accu van je elektrische fiets is kostbaar, dus het is verstandig er zorgvuldig mee om te gaan. Dat begint onder andere bij de manier van opladen, maar ook hoe je omgaat met de accu.

  • Droge plek

Leg de accu op een droge plek op kamertemperatuur wanneer je hem oplaadt. Zorg er ook voor dat de accu niet achter een raam met direct zonlicht ligt; dit kan de accu beschadigen. Je accu houdt ook niet van de verwarming, dus leg hem niet op een radiator of verwarming.

  • Een stootje

De accu van jouw elektrische fiets kan best tegen een stootje, maar wanneer je een aanrijding hebt gehad of jouw accu is gevallen, is het slim om met jouw accu langs te komen bij een E-bike Testcenter. Aan de buitenkant kan het lijken alsof er niks beschadigd is, maar dat kan aan de binnenkant anders zijn. Onze e-bikespecialisten zullen daarom jouw accu controleren, zodat je altijd veilige kilometers kunt maken.

Actieradius van de accu

De actieradius van de accu geeft aan hoeveel kilometer je kunt fietsen op een volle accu. De capaciteit van de accu heeft hier invloed op, maar er zijn nog veel meer factoren die van invloed zijn op de actieradius. Bij de aanschaf van een elektrische fiets heb je keuze uit verschillende accu’s. Zo kun je kiezen voor een accu met een wat lagere capaciteit -ideaal wanneer je de e-bike gebruikt voor woon-werkverkeer- of een accu met een hoge capaciteit -perfect voor lange ritten door de natuur. Wanneer je een elektrische fiets gaat aanschaffen, is het dus van belang dat je nagaat hoeveel kilometer jij op een volle accu wilt fietsen. Weet je niet zeker welke accu jij nodig hebt? Vraag het aan jouw Forza Fietsen e-bikeadviseur. Hij zal je helpen om al jouw vragen te beantwoorden en inzicht te krijgen in jouw wensen en behoeften.

Diepteontlading van jouw accu

De accu van jouw e-bike vindt het niet fijn wanneer deze totaal leeg raakt. Dit heet diepteontlading. Diepteontlading kan zeer schadelijk zijn voor de accu. De schade is dan ook onherstelbaar. Om diepteontlading te voorkomen, raden wij je aan om na elke fietsrit jouw accu op te laden. Ook wanneer je de accu en de elektrische fiets een tijd niet gebruikt, doe je er goed aan om de accu op te laden, want de accu kan ook leegraken wanneer je ‘m niet gebruikt. De meeste accu’s schakelen zichzelf uit wanneer hij is opgeladen. Doet de accu dit niet, dan moet je zelf in de gaten houden wanneer de accu van jouw elektrische fiets vol is. Zo kun je ‘m op tijd van het stroom halen.

Welke accu past het best bij jou?

Na het lezen van deze tekst weet je het een en ander over accu’s, maar wellicht vraag je je nog steeds af welke accu het best bij jou past. Kom langs in een E-bike Testcenter voor persoonlijk advies: onze e-bikeadviseurs helpen je graag met het maken van de juiste keuze door jouw wensen te inventariseren. Lukt het je niet om naar ons te komen? Geen paniek, want Forza Fietsen rijdt dagelijks het hele land door om je thuis te adviseren. Zo hoef je de deur niet uit voor persoonlijk advies én een gratis proefrit. Maak dus snel een afspraak en kom erachter met welke e-bike én welke accu jij zorgeloze kilometers gaat maken. Wil je eerst wat meer te weten komen over de elektrische fietsen van Forza Fietsen? Vraag dan nu de gratis brochure aan en laat je inspireren.

Vraag gratis brochure aan