Actieradius elektrische fiets berekenen

De actieradius van de elektrische fiets berekenen

De actieradius van een elektrische fiets geeft het aantal kilometers aan dat je kunt fietsen met een volle accu. Maar hoe kun je de actieradius van jouw elektrische fiets berekenen? We leggen het je hier uit.

De actieradius van een elektrische fiets

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je kunt fietsen op een volle accu. Deze actieradius gaat uit van de meest gunstige omstandigheden. Die gunstige omstandigheden hebben alles te maken met onder andere het weer, bandenspanning en gewicht. Daar vertellen we je later in dit artikel meer over. De actieradius van een accu kan verschillen, omdat er verschillende soorten accu’s op de markt zijn. Hoe meer capaciteit de accu heeft, hoe groter de actieradius is. Wanneer je een elektrische fiets gaat aanschaffen, is het handig om alvast een idee te hebben welke accu, en de daarbij behorende actieradius, het best bij jou past.

Factoren die de actieradius beïnvloeden

We noemden het eerder al, maar er zijn verschillende factoren die de actieradius beïnvloeden. Door rekening te houden met deze factoren, kun je bepalen welke actieradius voor jou van toepassing is. De factoren die de meeste invloed uitoefenen op de actieradius zijn:

  • Bandenspanning
  • Weer
  • Rijsnelheid
  • Gewicht

Wanneer de bandenspanning van jouw e-bike optimaal is, kun je de actieradius vergroten. Wanneer de bandenspanning te laag is, kan het de actieradius negatief beïnvloeden. Dan kun je met één volle accu minder kilometers afleggen. Check dus altijd voordat je gaat fietsen de bandenspanning van jouw e-bike. Pomp je banden op wanneer dit nodig is om de juiste bandenspanning te houden.

Een fietspomp met barometer kan een handige tool zijn om altijd de juiste bandenspanning te hebben. Ook het weer kan van invloed zijn op de actieradius. Wanneer je met tegenwind fietst, moet de accu veel meer moeite doen om energie af te geven aan de motor. Hierdoor is de accu een stuk sneller leeg en maak je veel minder kilometers. De rijsnelheid en het gewicht van de fietser plus eventuele bagage zijn ook van invloed op de actieradius. Hoe sneller jij fietst (dus hoe hoger de ondersteuning is die jij verlangt van jouw e-bike) hoe lager de actieradius zal zijn. Dit komt omdat je meer elektriciteit van de accu vraagt om de motor te ondersteunen. Ook het gewicht heeft duidelijke invloed. Hoe meer gewicht de accu moet dragen, hoe lager de actieradius zal worden. Bedenk dit voordat je gaat fietsen, zodat je niet halverwege je fietstocht met een lege accu komt te staan. Neem niet onnodig veel bagage mee. Haal bijvoorbeeld eerst je fietstassen leeg voordat je gaat fietsen. Zo haal je meer uit jouw accu.

Wat je zelf kunt doen om de actieradius te vergroten

Je kunt zelf ook invloed uitoefenen om de actieradius van jouw elektrische fiets te vergroten. Zoals we net bespraken, kun je zelf zorgen voor een goede bandenspanning. Maar er zijn nog meer factoren waar jij invloed op kunt uitoefenen.

Ondersteuning
Hoe meer ondersteuning jij van jouw e-bike verlangt, hoe meer elektriciteit de accu moet afgeven aan de motor. Heb je geen hoge ondersteuning nodig? Zorg er dan voor dat je wat lager gaat zitten. Je ervaart nog steeds het gemak van elektrisch fietsen én je kunt veel meer kilometers maken op één volle accu.

Schakelgedrag
Door op tijd naar de juiste versnelling te vragen, vraag je minder van de accu. Hierdoor neemt de actieradius toe. Zo kun je bij het wegfietsen voor een lagere versnelling gaan. De motor heeft dan een stuk minder energie nodig en jij kunt langer doen met een volle accu.

Type wegdek
Kun je kiezen of je op een verharde of onverharde weg rijdt? Kies dan voor de verharde weg, want de motor moet veel meer moeite doen als jij op een onverharde weg rijdt.

Actieradius elektrische fiets berekenen

Vraag jouw e-bikeadviseur naar alle informatie over de type accu’s van Forza Fietsen. Zij kunnen je een goede indicatie geven over de actieradius van de accu. De e-bikeadviseurs van Forza Fietsen staan graag voor je klaar met een kop koffie in een E-bike Testcenter bij jou in de buurt. Ben je niet in de gelegenheid om naar ons toe te komen? We springen ook graag in de bus om bij je langs te gaan. Dan nemen we gelijk een aantal elektrische fietsen mee, zodat je een proefrit kunt maken in je eigen buurt. Bel 0341 – 217 017 en maak een afspraak voor gratis advies aan huis en een vrijblijvende proefrit.

Vraag gratis brochure aan