Alles wat je moet weten over de fietsaccu

Alle informatie over de fietsaccu

Een elektrische fiets wordt uiteraard gekenmerkt door zijn accu. De fietsaccu geeft namelijk de ondersteuning die je van de e-bike verlangt. Op deze pagina vind je alle informatie over fietsaccu’s.  

Wat voor soort fietsaccu’s zijn er?

Er zijn verschillende type accu’s beschikbaar. De Nikkel Metaalhydride accu (Ni-MH), de Lithium Ion accu(Li-Ion), de Lithium Polymeer accu (Li-Po) en de Lithium-IJzer-Fosfaat accu (LiFePo4). Het type accu bepaalt de levensduur, prijs en kwaliteit van de fietsaccu.

Wat is de gemiddelde levensduur van een fietsaccu?

De levensduur hangt af van een aantal factoren. Allereerst hangt het af van welk type accu je hebt. De gemiddelde levensduur van een fietsaccu bedraagt drie jaar. Echter, wanneer je een LiFePo4 accu hebt, is de levensduur rond de zes jaar. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het gebruik. Gebruik je de elektrische fietsaccu iedere dag? Dan zal deze natuurlijk sneller slijten dan wanneer je hem af en toe uit de stalling haalt. Regelmatig gebruik van de accu en het opladen van de accu zorgen ervoor dat na een aantal jaren de capaciteit zal afnemen waardoor de werking en actieradius achteruit zal gaan.

Hoe kan de levensduur van een fietsaccu verlengt worden? 

De levensduur van de accu kun je op verschillende manieren verlengen. Zorg ervoor dat de bandenspanning in orde is zodat de accu energie kan besparen. Schakel op het juiste moment en zorg voor een constante snelheid. Zet daarnaast de versnelling niet te hoog. Het vreet energie wanneer je vanuit stilstand meteen wegrijdt met trapondersteuning. Je kunt deze beter aanzetten wanneer je op gang bent. Het is tenslotte ook belangrijk dat je de accu niet helemaal leeg fietst. Tussendoor de accu opladen is daarom verstandig. Kleine aanpassingen kunnen al een wezenlijk verschil maken!

Hoe moet een fietsaccu onderhouden worden? 

Een elektrische fietsaccu moet regelmatig onderhouden worden. Op deze manier kun je de levensduur verlengen. Wat belangrijk is om te weten is dat de omgevingstemperatuur een grote invloed heeft op jouw fietsaccu. Te warme en te koude temperaturen zijn slecht voor de accu. Bewaar en laad hem dus op in een droge omgeving op kamertemperatuur. We adviseren je om de fietsaccu te verwijderen na de fietstocht. Zo bescherm je hem extra tegen kou en regen. Wanneer je de accu goed onderhoudt, is een elektrische fiets een duurzame investering.

Hoe moet de accu opgeladen worden? 

Een fietsaccu moet regelmatig opgeladen worden. Zeker wanneer je hem vaak gebruikt, zal hij sneller leeglopen. Het is belangrijk hem niet helemaal leeg te rijden en hem dus op tijd op te laden. Dit voorkomt namelijk de kans op diepontlading. Wanneer een accu diep ontladen is kan hij niet meer opgeladen worden en moet hij worden vervangen. Het is dus goed om de batterij altijd rond de 50% opgeladen te houden en hem ook halfvol te bewaren.

Is een elektrische fiets met accu veilig? 

Een fietsaccu is zeker veilig, zeker wanneer je hem op een verantwoorde manier gebruikt. Omdat een fietsaccu veel energie opslaat, bestaat er kans op brandgevaar. Wanneer de accu tijdens, bijvoorbeeld, een val beschadigd raakt of wanneer hij te lang wordt blootgesteld aan hitte, kan hij ontploffen. Het is dus belangrijk voorzichtig om te gaan met de fietsaccu en hem te vervangen wanneer hij gevallen is. Hij kan namelijk ook intern beschadigd zijn.

Hoeveel kost een fiets accu?

De kosten van een goede accu liggen vaak rond de €500,-. Prijzen kunnen variëren van € 300,- tot €600,-. Dit is uiteraard afhankelijk van het merk van de elektrische fiets en plaats van de accu. Omdat een elektrische fiets ongeveer tien jaar meegaat, zul je meerdere malen de fietsaccu moeten vervangen.

Wat is een fietsaccu revisie?

Wanneer de fietsaccu minder gaat presteren is het mogelijk de accu te laten reviseren. Dit is goedkoper dan de aanschaf van een geheel nieuwe accu. Er hangen echter wel risico’s aan het uitvoeren van een revisie. Wanneer deze niet goed wordt uitgevoerd, is er een grote kans dat deze snel kapot gaat. Je moet dan alsnog een nieuwe accu aanschaffen. We raden het je dan ook af om de accu te laten reviseren. Je kunt de accu beter vervangen voor een nieuwe; dan ben je verzekerd van veiligheid en betrouwbaarheid.

Vragen? Neem contact op

Heb je overige vragen wat betreft het gebruik, het onderhoud of de aanschaf van een fietsaccu? Neem dan contact met ons op! Wanneer je een fietsaccu wilt kopen kun je ook langskomen bij één van onze E-bike Testcenters voor een adviesgesprek of maak een afspraak voor een gratis thuisdemonstratie.

Vraag gratis brochure aan