E-bike

Wat is een e-bike?

E-bike is een ander woord voor elektrische fiets. De term e-bike is een samenstelling van de woorden ‘electric’ en ‘bike’. Er zit dus geen verschil tussen de twee termen: het betekent precies hetzelfde. Wat e-bike dan betekent? Het betekent dat de fiets is uitgerust met een elektromotor. Hoe dat allemaal werkt, leggen we je op deze pagina uit.

Wat maakt een e-bike elektrisch?

Een e-bike onderscheidt zich van een ‘normale’ fiets doordat je trapondersteuning ervaart. Die trapondersteuning zorgt ervoor dat jij een stuk makkelijker fietst. Je maakt gemakkelijker meer snelheid en bent ook minder vermoeid na een tocht op de elektrische fiets. Die trapondersteuning krijg je doordat er in de fiets een motor en een accu zit. De accu voorziet de motor van energie waardoor de trapondersteuning zijn werk doet. Met een gewone elektrische fiets krijg je een trapondersteuning tot en met 25 km/u. De elektrische fietsen van Forza Fietsen gaan dan ook niet harder dan 25 km/u. Met zo’n snelheid hoef je in Nederland geen helm te dragen tijdens het fietsen. Er zijn ook e-bikes die harder gaan dan 25 km/u. Dit worden speed pedelecs genoemd. Wanneer je op een speed pedelec rijdt, kun je tot wel 45 km/u fietsen. Bij dit type elektrische fietsen gelden andere regels zodra je deelneemt aan het verkeer. Zo moet je onder andere een helm dragen en een kentekenplaat voeren.

De motor

In een e-bike zit een elektromotor. Deze motor kan in het voorwiel, in de trapas of in het achterwiel zitten. Al deze opties hebben hun eigen voor- en nadelen die we hier uitgebreid bespreken. De motor van een elektrische fiets wordt geactiveerd zodra je gaat trappen. De motor draait mee terwijl jij aan het trappen bent. Je krijgt dan de zogenoemde trapondersteuning. Je wordt als het ware geholpen tijdens het fietsen. Dit is anders dan bij een (elektrische) snorfiets: die neemt het trappen geheel over. Om vooruit te komen op een e-bike, moet je dus wel zelf blijven trappen.

De accu

Naast de motor heeft een e-bike ook een accu. De accu voorziet de motor van energie waardoor hij de trapondersteuning kan leveren waar jij als fietser om vraagt. De accu van een elektrische fiets zit vaak onder de bagagedrager, maar tegenwoordig zijn accu’s ook steeds vaker geïntegreerd in het frame. Forza Fietsen heeft meerdere modellen e-bikes waarbij de accu in het frame zit. Alle accu’s zijn daarnaast uitneembaar, waardoor je de accu gemakkelijk van de elektrische fiets kunt halen en kunt opladen op een geschikte plek. De accu van jouw e-bike bepaalt de actieradius: de afstand die je met een volle accu kunt afleggen. De actieradius wordt mede bepaald door de wattage van de accu, maar externe factoren kunnen ook invloed hebben op de actieradius. De accu is een van de meest kostbare onderdelen van je e-bike. Je kunt zelf ook een hoop doen om de levensduur van je batterij te vergroten.

Verschillen in e-bikes

Goed, we weten dat een e-bike een fiets is met een elektromotor die van energie wordt voorzien door de accu. De trapondersteuning zorgt ervoor dat je snel en moeiteloos je bestemming bereikt. Toch zijn er nog tal van verschillen tussen alle elektrische fietsen. Zo kun je kiezen voor verschillende opties met betrekking tot de motor, de accu en de versnellingen.

  • De motor kan in het voorwiel zitten, maar kan ook in de trapas of het achterwiel verwerkt zijn. Alle motoren hebben hun eigen voor- en nadelen.
  • De accu zit meestal onder de bagagedrager, maar is ook steeds vaker geïntegreerd in het frame. De wattage van de accu bepaalt de actieradius: hoeveel kilometer je kunt afleggen met de e-bike alvorens de accu leeg is.

Ben je van plan om een elektrische fiets aan te schaffen? Denk er eens over na waarvoor je jouw elektrische fiets wil gebruiken. De e-bikeadviseurs kunnen je zo goed helpen met het bepalen van de perfecte fiets voor jou.

Beste e-bike

Je wilt een e-bike, maar wat is de beste e-bike? Wanneer je een elektrische fiets gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten welke e-bike het best bij jou past. Zo kun je een e-bike voor verschillende doeleinden gebruiken. Misschien fiets je graag lange tochten door de natuur of wil je juist files vermijden op weg naar je werk. Bij de aanschaf van een elektrische fiets is het belangrijk om te achterhalen waar jij jouw e-bike (voornamelijk) voor wilt gebruiken. Zo kun je een elektrische fiets uitzoeken die perfect bij jou aansluit. Om die zoektocht wat makkelijker te maken, kan het handig zijn om jezelf een aantal vragen te stellen. Waar ga je voornamelijk fietsen? Hoeveel ga jij dagelijks, wekelijks of maandelijks fietsen? De antwoorden op zulke vragen kunnen ervoor zorgen dat je een juiste keuze kunt maken. In de E-bike Testcenters van Forza Fietsen staan adviseurs voor je klaar die je perfect kunnen helpen om jouw wensen te achterhalen en daar dé beste e-bike bij te vinden.

Waarom een e-bike van Forza

Je wilt graag de beste elektrische fiets voor de scherpste prijs. Forza Fietsen zorgt ervoor dat jij een e-bike fietst die een eerlijke, nette prijs heeft. Dit maken we mogelijk omdat onze e-bikespecialisten de e-bikes zelf afmonteren en keuren in de werkplaats. Voor de elektrische fietsen gebruiken we de beste kwaliteitsonderdelen – veelal van Nederlandse makelij. Zo weten we zeker dat jij een betrouwbare fiets geleverd krijgt. De combinatie van betrouwbare, stevige onderdelen, vakmanschap en service zorgt ervoor dat jij een scherpe prijs betaalt voor jouw elektrische fiets waarvan we ook weten hoe de hij in elkaar zit. In tegenstelling tot andere bedrijven, houdt Forza Fietsen de distributie in eigen hand. Heb jij ooit al een van onze groene bussen ziet rijden?

Maak een proefrit

Wil je eerst testen hoe de e-bike van je dromen fietst? Goed plan! Een proefrit maken op een elektrische fiets van Forza Fietsen kan gemakkelijk bij je thuis of in één van onze E-bike Testcenters. E-bikeadviseurs gaan dagelijks op pad met een demonstratiebus vol elektrische fietsen. Je kunt dus gewoon thuisblijven en jouw favoriete elektrische fietsen testen in je eigen omgeving. Daarnaast krijg je uitgebreid advies op maat. Je kunt natuurlijk ook binnenlopen in E-bike Testcenter Nunspeet, Roden, Papendrecht of Woerden. E-bikeadviseurs staan voor je klaar met koffie en advies. Ook in de filialen kun je de e-bikes testen waarin jij geïnteresseerd bent.

Vraag de brochure aan om je alvast te oriënteren op de collectie van Forza Fietsen.

Vraag gratis brochure aan