Verschil tussen een midden- en voorwielmotor

Het verschil tussen de midden- en voorwielmotor

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zorgen voor extra ondersteuning tijdens het fietsen waardoor je voorzien wordt van ultiem comfort. Er zijn vele soorten en maten elektrische fietsen beschikbaar, elk met hun eigen unieke specificaties. Hier leggen we het verschil uit tussen e-bikes met een midden- en voorwielmotor. 

Een elektrische fiets

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, wordt gekenmerkt door het gebruik van een motor. De motor wordt in de fiets geplaatst en biedt daarmee ondersteuning tijdens het fietsen. Omdat de technologie van de motoren zich blijft ontwikkelen, komen er steeds meer varianten op de markt. Een elektrische fiets kan beschikken over een voorwiel- of middenmotor. 

Het verschil in een midden- en voorwielmotor

Bij de aanschaf van een elektrische fiets komt veel kijken. Wat is de actieradius? Zitten er sensoren op? Hoeveel versnelling heeft de fiets? Hoe gebruiksvriendelijk is de fiets? Wat kost een elektrische fiets? Wat voor motor heeft de fiets? Logisch dat je door al deze vragen niet goed weet waar je goed aan doet. Wanneer het aankomt op balans en veiligheid is het belangrijk om het verschil in de motoren in de gaten te houden. Wat precies het verschil is tussen deze varianten? Wij zetten het graag voor je op een rijtje.

De voorwielmotor

Een elektrische fiets met een voorwielmotor is het meest gangbare model. Deze variant is de meest eenvoudige uitvoering van een e-bike. Hierdoor is er altijd een ruim aanbod beschikbaar. Een elektrische fiets met een voorwielmotor is zeer gebruiksvriendelijk en maakt weinig geluid. Hij verdeelt de aandrijving over de twee wielen waardoor het trappen zeer licht aanvoelt. Daarnaast is de fiets sterk en duurzaam. De e-bike kan met versnellingssystemen als de naaf- en derailleurversnelling uitgerust worden. De voorwielmotor is vaak vele malen goedkoper dan de andere twee soorten motoren. 

Enkele voordelen van een e-bike met voorwielmotor zijn: 

  • Een e-bike met voorwielmotor is goedkoper dan een e-bike met andere type motoren;
  • Een voorwielmotor is zeer stil;
  • Een voorwielmotor heeft zeer weinig onderhoud nodig.

De middenmotor

Een elektrische fiets met een middenmotor is een krachtige fiets. Dit komt omdat de motor in de trapas gemonteerd is. Hierdoor ontstaat er een juiste gewichtsverdeling. De balans is dus optimaal tijdens het fietsen en de besturing van de fiets gaat erg gemakkelijk! De fiets is energiezuinig en efficiënt want de middenmotor biedt een grotere actieradius waardoor je dus een lange afstand kunt afleggen met de accu.  

Enkele voordelen van een e-bike met middenmotor zijn:

  • Een e-bike met middenmotor heeft een hogere trapkracht;
  • Fietsen met een e-bike met middenmotor voelt erg natuurlijk aan;
  • Een elektrische fiets met middenmotor is erg geschikt voor heuvelachtig gebied.

De verschillen tussen een e-bike met midden- of voorwielmotor

Goed, nu weet je welke voordelen elk type motor heeft. Waar zit dan precies het verschil tussen een e-bike met midden- of voorwielmotor?

  • Een voorwielmotor zit in het voorwiel, een middenmotor is de trapas;
  • Een e-bike voorwielmotor is dikwijls goedkoper dan een e-bike met middenmotor;
  • De trapkracht van een middenmotor is hoger dan bij een voorwielmotor.

Maak kennis met Forza Fietsen

Je weet nu ongeveer welke verschillen beide type motoren hebben. De verschillende motoren bieden elk verschillende mogelijkheden. Het is dus maar net wat je in een elektrische fiets zoekt. Bij Forza heb je een ruime keuze uit verschillende elektrische fietsen voorzien van voorwielmotoren en middenmotoren. Wil je graag meer informatie ontvangen? Vraag dan de brochure aan. Heb je al een aantal elektrische fietsen op het oog? Kom dan langs in één van de E-bike Testcenters en maak een proefrit. Onze e-bikeadviseurs staan voor je klaar om je te helpen met jouw zoektocht naar de perfecte elektrische fiets.

Vraag gratis brochure aan