18 januari 2019

Waar moet je op letten tijdens een proefrit met een e-bike?

Fietsen op een e-bike is voor velen een geheel nieuwe ervaring. De geïntegreerde trapondersteuning zorgt er namelijk voor dat je constant een steuntje in de rug krijgt tijdens het fietsen. Het grote voordeel hiervan is dat je langere afstanden kunt fietsen zonder vermoeid te raken. Daarnaast zijn heuvelachtig gebied en tegenwind kinderspel voor een e-bike. Alle voordelen van een elektrische fiets hebben ervoor gezorgd dat een heleboel Nederlanders je al voor zijn gegaan en een e-bike hebben aangeschaft!

Waar moet je op letten tijdens een proefrit met een e-bike?

Delen op social media

Echter is het aanbod e-bikes zó groot, dat het een uitdaging kan zijn om een model te vinden die bij je past. Om die reden is het aan te raden om voorafgaand aan de koop een aantal proefritten te maken. Dit is namelijk dé manier om alvast bekend te worden met elektrisch fietsen, en zo ook zelf te ervaren wat je wel en niet prettig vindt aan een e-bike. Om je opweg te helpen hebben we een aantal punten uitgewerkt waar je op moet letten tijdens een proefrit. Zo maak je straks een gewogen beslissing!

Het belang van comfort

Bij de keuze van een elektrische fiets is het ontzettend belangrijk dat je de fiets test op comfort. Met een e-bike kun je namelijk lange afstanden fietsen zónder uitgeput te raken. Belangrijk is dan wel dat je dit ook comfortabel kunt doen. Tijdens een proefrit aan huis doe je er dan ook verstandig aan om te letten op punten zoals het frametype en de maat. Past een stadsfiets goed bij je? Of is een fiets met lage instap een betere keuze? Maak op basis van het gebruiksdoel een selectie en probeer ze allemaal uit.

Naast het frametype is ook de zithouding erg belangrijk voor optimaal comfort. Neem daarom tijdens het proefmoment even de tijd om de juiste framehoogte te bepalen, het zadel te verstellen en indien mogelijk het stuur te verstellen. Onze deskundige fietsadviseur helpt je hier natuurlijk graag bij.

Wegligging en stabiliteit

Als je nog niet eerder op een e-bike hebt gefietst, zal dit de eerste keer onwennig aanvoelen. Het is daarom belangrijk dat je tijdens de proefrit ook let op punten zoals wegligging en stabiliteit. Je kunt dit gemakkelijk testen door tijdens de proefrit op verschillende soorten wegdek te fietsen. Probeer ook wat bochten te maken, iets harder te trappen of juist zachter. Dit is de beste manier om te testen of de e-bike bij je past!  

Bediening en functionaliteit

Een e-bike ziet er uit als een gewone fiets, maar is dit natuurlijk niet. Een e-bike is namelijk voorzien van een motor en een accu, die samen de nodige kracht leveren voor trapondersteuning. De intensiteit van deze ondersteuning is in te stellen naar keuze. Fiets je met stevige tegenwind? Stel de intensiteit dan wat hoger in. Heb je geen haast om op de plaats van bestemming te komen? Verstel de intensiteit dan naar beneden. Bij de meeste elektrische fietsen is dit eenvoudig te regelen via het bedieningspaneel op het stuur.

Tijdens een proefrit is het handig om alvast bekend te worden met dit bedieningspaneel, en de in te stellen trapondersteuning. Laat je daarom door een van onze fietsadviseurs informeren over de werking van het paneel. Zo kun je het tijdens de rit gelijk even uitproberen!

 

Je bent voor een proefrit van harte welkom in onze showroom, waar onze professionele en kundige specialisten je van alle informatie voorzien die je nodig hebt voor het maken van de juiste keuze. Wil je liever een e-bike testen in je eigen omgeving? Ook dat is mogelijk! Maak eenvoudig en snel een afspraak en ervaar zelf welke e-bike bij je past!

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan