02 januari 2022

5 fietstips voor de donkere dagen

De klok staat weer op standje wintertijd en dat betekent dat de dagen een stuk korter (en kouder) worden. Die lange, donkere dagen zorgen ervoor dat je een aantal voorzorgsmaatregelen moet nemen voordat jij op jouw elektrische fiets stapt. In dit blog geven we je 5 fietstips voor de donkere dagen: zo blijf je ook in de koude maanden warm, veilig en verlicht fietsen.

5 fietstips voor de donkere dagen

Delen op social media

Een elektrische fiets van Forza tijdens de donkere dagen

Een elektrische fiets van Forza Fietsen hoeft tijdens de winter heus niet in de schuur te blijven staan. Juist niet. Je kunt jouw e-bike prima gebruiken voor ritjes naar de supermarkt, je werk of voor lange toertochten. Wel is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden, zodat je niet voor onverwachte problemen komt staan. Daarom geven we jou 5 fietstips voor de donkere dagen, zodat je altijd goed voorbereid op pad gaat.

1. Controleer regelmatig je verlichting

De elektrische fietsen van Forza zijn uitgerust met ledverlichting. Ledverlichting is ideaal als fietsverlichting, omdat de levensduur aanzienlijk hoger is dan bij bijvoorbeeld een gloeilamp. Vaak zijn de achterlichten van de elektrische fiets ook aangesloten op de accu, waardoor ze altijd worden voorzien van energie. Toch is het verstandig om tijdens de donkere dagen geregeld jouw verlichting te controleren.  Zo weet je zeker dat je altijd goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers (en geen boete riskeert).

2. Zorg goed voor je accu

In de winter kan het vriezen en dat betekent dat je goed moet omgaan met jouw accu. De accu van jouw elektrische fiets kan namelijk niet goed tegen extreme temperaturen (zowel koud als warm). Haal daarom altijd de accu van jouw e-bike af en bewaar ‘m op een plek op kamertemperatuur. Zo zorg je ervoor dat jouw accu zijn levensduur behoudt.

3. Kies je fietsroute zorgvuldig uit

Moet je in het donker op de fiets stappen? Let dan op de route die je neemt. Als fietser ben je een een kwetsbare weggebruiker, dus wanneer je kunt kiezen voor een goed verlichtte route of een route zonder straatverlichting kun je het beste voor de eerste optie gaan. Niet alleen is dit veiliger en overzichtelijker voor jezelf – je hebt immers veel meer zicht – ook andere weggebruikers, zoals automobilisten, zullen je eerder opmerken.

4. Trek genoeg kleding aan

De winter kan soms verraderlijk koud zijn. Kleed je daarom goed aan voordat je op de fiets stapt. Je kleding in laagjes aantrekken is daarbij het verstandigst, omdat je dat makkelijk kunt uittrekken wanneer je goed op temperatuur bent. Wanneer je het koud hebt, kun je altijd wat extra’s aantrekken. Om die extra kleding mee te nemen kun je wellicht overwegen om fietstassen te gebruiken. Zo neem je gemakkelijk extra bagage mee.

5. Zorg dat je e-bike in orde is

Voordat de winter aanbreekt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat jouw elektrische fiets tiptop in orde is. Klein onderhoud kun je zelf doen, maar denk er ook eens over na om jouw elektrische fiets langs te brengen voor een winterservicebeurt. Een servicemonteur loopt dan je gehele e-bike na, zodat jij weer veel veilige kilometers kunt maken.

Met deze 5 fietstips voor de donkere dagen gokken wij dat je aardig wat kilometers kunt maken. Wil jij dat jouw elektrische fiets ook klaar is voor een winter vol fietsplezier? Neem dan contact met ons op voor een winterservicebeurt. We helpen je graag verder, zodat jij de komende donkere dagen veilig doorfietst. Ook voor andere vragen en opmerkingen staan we voor je klaar.

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan