Accu elektrische fiets

De positie van de accu in de elektrische fiets

De accu van de elektrische fiets zit meestal onder de bagagedrager, maar is tegenwoordig ook steeds vaker geïntegreerd in het frame. Beide typen accu’s kun je gemakkelijk uit de e-bike halen om op te laden.

De accu in de bagagedrager is simpel en snel uitneembaar. Heb je de accu liever niet in het zicht? Maak dan gebruik van onze fietstassen. Vraag je e-bikespecialist naar de mogelijkheden.

De accu en motor van de elektrische fiets brengen wat extra gewicht met zich mee ten opzichte van een gewone fiets. Gemiddeld is een elektrische fiets ongeveer tot 5 kg zwaarder.

Accu & actieradius

De actieradius geeft aan hoeveel je kunt fietsen met een accu totdat je deze weer oplaadt. De capaciteit van de accu en hoeveelheid energie (Wh) die de fietsaccu levert, zijn bepalend voor de actieradius van de elektrische fiets. Daarnaast wordt de afstand die je met de e-bike kunt fietsen beïnvloedt door verschillende factoren, zoals de bandenspanning, het gewicht, de belasting van de fiets, etc.

Lees verder over de actieradius

Vaste of uitneembare accu in jouw e-bike?

De accu van jouw elektrische fiets moet door het gebruik met regelmaat worden opgeladen. De elektrische fietsen van Forza zijn allemaal voorzien van handige, uitneembare accu’s van hoge kwaliteit. Je kunt de fietsaccu overal opladen: of het nu thuis is of onderweg, zolang je een stopcontact/stroom hebt, kun je de accu opladen.

Bekijk hier alle elektrische fietsen

Uitneembare accu & fietsendrager

Wanneer je regelmatig met jouw elektrische fiets op pad gaat, de natuur in trekt en mooie fietstochten maakt, gebruik je waarschijnlijk een fietsendrager. De fietsendrager zet je op de trekhaak van de auto. Hierdoor neem je jouw elektrische fiets gemakkelijk overal mee naartoe.

In dit geval is het prettig dat de elektrische fiets is voorzien van een uitneembare accu, want dit scheelt weer het nodige gewicht op de fietsendrager. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om de elektrische fiets op de fietsendrager te zetten wanneer de accu niet in de e-bike zit. De e-bike is zonder de accu namelijk een paar kilo lichter, waardoor je hem makkelijker kunt tillen.

Welk accutype voor jouw elektrische fiets?

Tijdens het elektrisch fietsen stuurt de accu van de e-bike de motor aan, die ervoor zorgt dat je de gewenste trapondersteuning krijgt. Het soort accu dat je gebruikt, heeft invloed op het aantal kilometers dat je met de e-bike kunt fietsen. Als je je bij Forza Fietsen komt oriënteren voor een e-bike, helpen wij je graag bij het maken van de juiste keuze voor het type accu. We kijken dan samen met jou hoe jij de elektrische fiets gaat gebruiken. Daarop kunnen we je goed adviseren voor het type accu dat jij nodig zult hebben. De e-bikeadviseurs van Forza kunnen bij je thuis langskomen voor een testrit en een adviesgesprek. Ook staan onze e-bikeadviseurs klaar in een van de Forza E-bike Testcenters.

 

Li-Ion (lithium-ion) accu’s

De accu’s van Forza Fietsen beschikken over de Lithium-Ion techniek en zijn compact, milieuvriendelijk en snel oplaadbaar. Ook hebben onze accu’s een relatief lage zelfontlading en een lange(re) levensduur.

 

 

Heb je liever een zwaardere  accu waarmee je nog langer kunt fietsen? Dat kan! Op bijna ons hele assortiment is een accu-upgrade mogelijk. Vraag jouw e-bikeadviseur naar de mogelijkheden voor een accu-upgrade.

Accu: gebruik & onderhoud

Met zorg en aandacht kun je de levensduur van de fietsaccu verlengen. Dit kun je doen door na elk gebruik de accu op te laden. De accu stopt automatisch met opladen als deze helemaal is opgeladen. Een lege accu die niet wordt opgeladen kan diepteontlading krijgen. Hierbij raakt de accu onherstelbaar beschadigd en in dit geval vervalt altijd de garantie.

Bij het eerste gebruik dient de accu de eerste drie keer volledig leeggereden te worden. Vervolgens dien je de accu bij de eerste drie ladingen volledig op te laden. De laadcyclus mag niet onderbroken worden. Dat wil zeggen dat je het laden niet mag stoppen voordat het lampje van de acculader weer groen is en de accu volledig is opgeladen.

De accu van de elektrische fiets opladen

Net als bij de oplaadbare apparatuur die je gewend bent, zoals een mobiele telefoon of laptop, laad je de accu van de elektrische fiets op met de bijgeleverde oplader. Het enige dat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact steken en de accu wordt opgeladen. De indicator op de accu en/of op het display toont hoe vol de accu is. Wanneer de accu vol is, stopt het opladen automatisch.

Door de handige uitneembare accu’s, die je geleverd krijgt bij de elektrische fietsen van Forza, hoef je nooit te zoeken naar een oplaadpunt (stopcontact) waar de elektrische fiets kan staan. Je haalt de accu gewoon uit de fiets en plugt de lader in het dichtstbijzijnde stopcontact.

Zelfontlading van de accu

Wanneer je de e-bike een tijd niet gebruikt, zal de accu altijd een deel van zijn energie kwijtraken. De accu loopt als het ware leeg en ontlaadt zichzelf ook wanneer je de fiets niet gebruikt.

Het prettige van de toegepaste Lithium Ion accu (Li-ion) in jouw  Forza Fietsen e-bike is dat deze accu een zeer lage zelfontlading heeft. Toch is het aan te raden de accu geregeld op te laden en alert te blijven wanneer de accu bijna helemaal leeg is. We raden je ook aan om de accu uit de elektrische fiets te halen wanneer je de e-bike een tijdje niet gebruikt.

Bekijk alle elektrische fietsen in onze (gratis) brochure

Alle accu’s zijn gevoelig voor temperatuur

De accu van een elektrische fiets is altijd in bepaalde mate gevoelig voor temperatuur, net als accu’s van andere apparatuur. De capaciteit van de fietsaccu (uitgedrukt in Wh) daalt met de temperatuur. Bij een grote capaciteit kan er veel energie worden opgeslagen in de accu en zul je langer kunnen fietsen, omdat de accu minder snel leeg raakt.

De capaciteit van de accu, zoals deze wordt omschreven bij de accu, geldt bij een optimale temperatuur. Bij een lagere temperatuur neemt deze capaciteit af en wanneer de temperatuur weer stijgt, neemt deze capaciteit weer toe tot de ‘normale’ capaciteit van de fietsaccu.

Dit betekent ook dat wanneer je de accu oplaadt in een koude ruimte, de maximale capaciteit minder dan optimaal is. Bij kamertemperatuur kun je de uitneembare accu wel volledig opladen en dan profiteer je van de maximale capaciteit.

Is de accu van jouw e-bike leeg?

Wanneer je accu (bijna) leeg is, is het aan te raden deze aan de oplader te leggen.  Aan de streepjes op het display kun je aflezen hoe vol de accu nog is. Je zult merken dat de trapondersteuning weg zal vallen wanneer de accu bijna leeg is.

De elektrische fiets schakelt de trapondersteuning zelf uit wanneer de accu bijna leeg is. Dit om te voorkomen dat er dieptelading ontstaat. Wacht daarom niet te lang met het opladen van de accu. Bij een totale ontlading van de accu, wat we “diepontlading” noemen, vervalt bovendien de garantie.

Staat de elektrische fiets lang stil?

Staat de elektrische fiets voor langere tijd (enkele weken of maanden) stil omdat je deze langdurig niet gebruikt? Laat de accu dan niet in de elektrische fiets zitten. Met de accu in de fiets zal de e-bike altijd wat energie verbruiken, waardoor de accu langzaam leeg raakt. Het wordt eveneens afgeraden om de accu helemaal op te laden voordat je deze voor een langere periode niet meer gebruikt. Wij raden je aan om bij langdurige stilstand de accu ongeveer 40% opgeladen en op een droge en veilige plek te bewaren.

 

 

De levensduur van jouw fietsaccu

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets en van alle fietsonderdelen gaat je accu relatief het minst lang mee. Gemiddeld is een accu na 3 tot 5 jaar aan vervanging toe. Een nieuwe accu is kostbaar, maar uiteraard een nodige en belangrijke investering in de elektrische fiets en jouw fietsplezier.

De levensduur van je accu verlengen

Jouw elektrische fiets van Forza ondersteunt je met een op Lithium gebaseerde accu. Je kunt de levensduur van deze accu verlengen door de elektrische fiets bewust te gebruiken met behulp van enkele tips.

Zo is het raadzaam om na een fietstocht niet door te rijden tot de accu leeg is, maar de accu eerst weer op te laden. Zorg er ook voor dat de accu niet ontlaadt tot deze op is, maar bijvoorbeeld tot minimaal de helft, en laad de accu ook niet helemaal op maar tot maximaal 90%. Als je korte ritten maakt dan kun je zelfs gaan voor een lager maximum. Hiermee verhoog je de levensduur van de accu aanzienlijk in vergelijking met het helemaal leegrijden en weer helemaal opladen van de accu.

Stop de lader in de fietstas wanneer je een langere tocht gaat maken en laad de accu op de helft van een fietsroute weer een beetje op in het restaurant, terwijl je geniet van een kop koffie op het terras. Hoe meer je de accu ontziet op de momenten waarop het mogelijk is, hoe langer je er plezier aan zult beleven.

 

Vraag gratis brochure aan