26 februari 2019

Alles wat je wilt weten over de accu van jouw e-bike!

Als trotse eigenaar van een mooie e-bike wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van alle voordelen die een elektrische fiets te bieden heeft. Om dit te realiseren is het belangrijk dat je de e-bike goed onderhoudt, en deze regelmatig laat checken op mankementen bij een specialist. Met de nodige zorg en aandacht kun je ook zelf zorgen voor een langere levensduur van bijvoorbeeld de accu. Zo zijn er een aantal dingen die je heel eenvoudig zelf kunt toepassen om niet alleen de levensduur van de accu te verlengen, maar ook de actieradius te verhogen. In deze blog vertellen we je daarom alles wat je moet weten over elektrische fiets accu’s en wat jij vandaag nog kunt doen om de levensduur van je accu te verlengen!

Alles wat je wilt weten over de accu van jouw e-bike!

Delen op social media

li-on lithium-ion accu’s

Als allereerst is het goed om te weten met wat voor accu je eigenlijk te maken hebt. De ene soort kent namelijk andere voor- en nadelen dan de anderen. Alle Forza fietsen zijn voorzien van hoogwaardige accu’s die beschikken over de krachtige Li-On (lithium-ion) technologie. De voordelen van dit type accu is dat hij compact van formaat is, milieuvriendelijk is en ook nog eens snel oplaadt. Dit is natuurlijk wel zo makkelijk als je van plan bent je elektrische fiets regelmatig te gebruiken!  

De plaatsing en afneembaarheid

Alle e-bikes die door ons worden geleverd zijn voorzien van een uitneembare accu, die is gelokaliseerd in de bagagedrager. Het voordeel van plaatsing in de bagagedrager is dat het extra gewicht die een accu met zich meebrengt op een stabiel punt rust. De balans blijft hierdoor optimaal. Daarnaast is uitneembaarheid van een accu ook erg handig. Je hoeft je fiets dan niet naast een stopcontact te stallen als je de accu wilt opladen. Je schuift nu in één soepele beweging de accu uit de houder en plaatst deze aan de lader in een stopcontact naar keuze. Je fiets kun je dan gewoon in de berging laten staan!

Opladen: hoe doe je dat?

Na de aanschaf van je nieuwe e-bike raden we je aan om de accu tot drie keer toe helemaal leeg te fietsen. Ga er dus lekker op uit om er zo voor te zorgen dat je accu leeg raakt. Ook voor het opladen geldt dat je de accu de eerste drie keer volledig oplaadt. Voor een lange levensduur van de accu is het belangrijk dat deze laadcyclus niet verstoord wordt. Je kunt aan het lampje op de accu zien hoever hij is opgeladen. Zodra het lampje groen kleurt weet je dat de accu weer helemaal vol is. Dat betekent dat je weer naar hartenlust kunt fietsen op je elektrische fiets!

Ook na deze eerste cyclus is het belangrijk dat je de nodige aandacht blijft besteden aan het opladen van je accu. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om na ieder gebruik de accu aan de lader te leggen. Een lege accu die niet wordt opgeladen kan namelijk leiden tot diepteontlading, wat de accu onherstelbaar beschadigd. Als de accu helemaal is opgeladen stopt het laden automatisch.

Gevoeligheid voor temperatuur

Net als accu’s in bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops, is de accu van een e-bike gevoelig voor temperatuur. Zowel een erg hoge of lage temperatuur beïnvloedt de capaciteit van de accu. Het is daarom aan te raden om de accu op te laden en te bewaren in een droge ruimte op kamertemperatuur. Zo blijft de capaciteit van je accu optimaal en kun je lekker lang fietsen!

Benieuwd naar meer informatie over onze e-bike accu’s? Neem dan contact met ons op of bezoek onze showroom! Hier staan onze specialisten klaar om je alles te vertellen wat je moet weten over de elektrische fiets en haar onderdelen. Komt een thuisdemonstratie je beter uit? Geen probleem! Maak via onze website een afspraak, dan komen we bij je langs!

Meer lezen?

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
De leukste fietsvakanties

De leukste fietsvakanties

09 juni 2023
Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

26 mei 2023
Vraag gratis brochure aan