25 juli 2019

Dit moet je weten over het nieuwe telefoonverbod op de fiets

Op maandag 1 juli is er een nieuwe wet ingegaan die het gebruik van je telefoon verbiedt tijdens het fietsen. App jij ook wel eens op de elektrische fiets? Weet dat dit je nu €95,- kan kosten! Maar hoe zit het dan als je navigeert op de fiets met je telefoon? Riskeer je dan ook een boete? Alles wat je moet weten over de nieuwe wet zullen we even aanstippen in deze blog!

Dit moet je weten over het nieuwe telefoonverbod op de fiets

Delen op social media

 Wat verbiedt de wet nu eigenlijk? 

Als we de nieuwe wet erbij pakken lezen we dat het niet meer is toegestaan om je telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Dit alles om vooral te voorkomen dat je op Google Maps kijkt, door je muziek scrollt, of aan het Whatsappen bent op de fiets en zodoende niet genoeg op de weg kan letten. Omdat er staat dat je je telefoon niet meer mag ‘vasthouden’ betekent dit dat je ook beboet kunt worden als je je telefoon ongebruikt in je hand houdt. 

Navigeren met je telefoon op je e-bike

Oké, op Google Maps kijken mag dus niet meer al fietsende. Maar als jij lekker aan het toeren bent op je elektrische fiets en een vooraf uitgestippelde route aan het volgen bent. Kan dat dan ook niet meer? Jawel, er zijn een paar manieren waarop dit nog wel kan: 

  • Je zet je telefoon in een houder op je stuur. Eigenlijk zoals dat vroeger ook gebeurde met zo’n houder of tasje aan je stuur waar dan je papieren kaart te vinden was. Kun je vanaf nu hetzelfde doen met je telefoon. Je mag je telefoon niet meer vasthouden, maar je mag er wel naar kijken, dus met zo’n houder zit je safe
  • De volgende optie is: download een app met een audiofunctie. Apps als Google Maps kunnen jou in audio vertellen waar je precies af moet slaan. Omdat het wel toegestaan is om oordopjes in te hebben of een koptelefoon op je hoofd te hebben, kun je je telefoon prima tegen je laten praten. Mits de telefoon zelf natuurlijk opgeborgen zit in een tas of broekzak.
  • De laatste mogelijkheid: zet je fiets even aan de kant. Stap even af, sta even stil (letterlijk en figuurlijk) en geniet van het uitzicht. Neem even de tijd om rustig je route te bepalen en fiets weer verder. Veilig en bovendien goed voor je geheugen. 

Het is misschien in sommige gevallen wat onhandig, maar zo zie je maar weer dat je best wat opties hebt. En voor de veiligheid is het natuurlijk een flinke vooruitgang. Met de toename van het aantal elektrische fietsen op de weg, zijn de verschillen in snelheden op het fietspad toegenomen, dat brengt sowieso al wat meer gevaren met zich mee. Dus het is wellicht maar beter dat alle fietsers wat meer focus hebben op de weg en aandacht hebben voor wat hun medeweggebruikers doen!

Wil je ook een elektrische fiets? Bezoek één van ons E-bike Testcenters, of vraag de brochure aan! 

 

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan