16 augustus 2019

Dit zijn de beste fietssteden van Nederland en Europa

Nederland is fietsland in hart en nieren. Dit werd weer bevestigd in een onderzoek van het Nederlandse ScanMovers naar de 100 beste fietssteden ter wereld. Drie keer raden welk land het meeste voorkomt in de top 10. Juist ja, Nederland. Drie Nederlandse steden prijken in de top 10. Waar moet je gaan fietsen als je naar het buitenland wilt? Welke Nederlandse fietssteden mag je absoluut niet overslaan? En zijn deze steden ook goed ingericht voor de elektrische fiets? We bespreken het hier! 

Dit zijn de beste fietssteden van Nederland en Europa

Delen op social media

Hoe wordt bepaald wat een goede fietsstad is?

Waar wordt er eigenlijk op gelet bij het bepalen wat een goede fietsstad is? Daar spelen natuurlijk verschillende factoren een rol. Belangrijke indicatoren voor een goede fietsstad zijn onder andere: de hoeveelheid fietspaden, fietsenwinkels, verhuurbedrijven, fietsdeelsystemen, fietsgebruik, fietsbeleid en de hoeveelheid verkeersslachtoffers. 

Beste fietssteden van Nederland: Amsterdam, Utrecht en Rotterdam 

Onze hoofdstad is aanvoerder van de lijst. Utrecht vinden we op de vijfde plek en Rotterdam op de zevende plek. Geen slechte score. Wat deze steden met elkaar gemeen hebben is dat fietsen het straatbeeld domineren en dit komt mede door de goede fietsinfrastructuur, een actief fietsbeleid en heel veel fietsenwinkels. Maar in al deze Nederlandse steden ontbreekt wel een fietsdeelsysteem, dat levert wat minpunten op. Maar er moet iets te verbeteren overblijven! Waar de Nederlandse steden verder niet zo goed op scoren is het weer: het beste fietsweer vind je in Los Angeles, de meeste fietsenwinkels vind je in Johannesburg en je fiets is het veiligst in Singapore, hier vinden de minste fietsdiefstallen plaats. 

Hoe zit het met e-bike vriendelijkheid? 

En hoe zit het met de e-bike? Zijn er speciale e-bike top steden? De elektrische fiets heeft de laatste jaren steeds meer de ‘grote’ Nederlandse steden veroverd. De e-bike heeft kleinere steden al eerder voor zich gewonnen, omdat de fiets-werkafstand hier vaak relatief groot is en de elektrische fiets daar een uitkomst voor is. Eigenlijk kun je in Nederland de plank niet misslaan. In iedere stad zijn inmiddels zoveel laadpunten te vinden, dat dit allemaal prima bestemmingen zijn met de city e-bike.  

Europese steden ontdekken met de elektrische fiets

In het buitenland zijn Berlijn, Valencia, Kopenhagen en Malmö goede steden om met de gewone fiets te ontdekken, maar ook heel toegankelijk zijn voor de elektrische fiets. Hoe groter de stad, hoe aantrekkelijker het is om op een elektrische fiets te stappen: je kan je immers sneller verplaatsen en zonder al te veel inspanning toch heel veel van de stad zien. Voorwaarde is natuurlijk wel: genoeg laadpunten en goede fietspaden. Maar daar voldoen deze steden zeker aan. 

Scandinavië scoort goed op fietsgebied

Kopenhagen en Malmö vinden we ook beiden terug in de top 10 van het rapport. De Deense hoofdstad investeert enorm in fietsvriendelijkheid met twee spiksplinternieuwe fietsbruggen en zelfs een fietslaan over de haven. Bovendien zijn er plekken waar je zelfs alleen maar met de fiets kan komen. Ook Malmö ontpopt zich als fietsstad: hier vind je bijvoorbeeld speciale fietswinkelcafé’s, hier deel je ervaringen met andere fietsers en kun je je laten informeren over allerlei fietsgadgets en de nieuwste snufjes. 

Ook een mooie stad ontdekken op de e-bike? Laat je informeren over elektrische fietsen en de ongekende mogelijkheden die deze bieden in je dagelijks leven of voor citytrips en vakanties. Kom naar de showroom om je te laten inspireren.  

 

Meer lezen?

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
De leukste fietsvakanties

De leukste fietsvakanties

09 juni 2023
Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

26 mei 2023
Vraag gratis brochure aan