09 mei 2018

Tips en tricks voor het onderhoud van jouw accu

Heb jij veel plezier van je elektrische fiets en wil je hier graag zo lang mogelijk van genieten? Lees dan onze tips en tricks voor het onderhoud van jouw accu.

Tips en tricks voor het onderhoud van jouw accu

Delen op social media

Alle elektrische fietsen hebben een accu, bijvoorbeeld verstopt onder de bagagedrager. Deze accu is de aandrijving van je fiets en zorgt ervoor dat je moeiteloos lange stukken kunt fietsen. Van alle onderdelen van de fiets, gaat de accu waarschijnlijk het minst lang mee. Gemiddeld heeft een accu een levensduur van 3 tot 5 jaar. Je kunt natuurlijk zelf vanalles doen om het gebruik van je accu te verlengen en zo lang mogelijk te genieten van het elektrisch fietsen. Het is belangrijk de accu goed te onderhouden, zodat je optimaal kunt genieten van je fietsrit.

Is je accu leeg?

Zodra de accu bijna leeg is, zal de trapondersteuning een stuk minder worden en uiteindelijk uitvallen. Als de accu echt leeg is, kun je deze het beste zo snel mogelijk weer opladen. Zo voorkom je schade aan de accu. De accu ontlaadt namelijk voor een gedeelte zelf als je hem niet gebruikt. Bij een totale ontlading (diepontlading) vervalt de garantie en kun je blijvende schade aan de accu hebben. Zorg dus altijd dat de accu opgeladen is!

fietsaccu forza

Accu’s zijn gevoelig voor temperatuur

Net als andere apparatuur, is ook de accu van je elektrische fiets gevoelig voor temperatuur. Als de temperaturen dalen, daalt ook de capaciteit van de accu. Houd daar bijvoorbeeld in de winter goed rekening mee: je accu kan sneller leeg zijn dan tijdens een heerlijke lentedag.

Laad de fietsaccu nooit onder het vriespunt op. Mocht je dit toch doen, dan ontstaat er een chemisch proces in de accu met onomkeerbare schade tot gevolg. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Dit kun je doen door je uitneembare accu gewoon binnen op te laden bij kamertemperatuur. Bewaar je fietsaccu ook vorst- en vochtvrij: dit gaat het verouderingsproces tegen!

Gebruik je de accu tijdelijk niet?

Het kan voorkomen dat je fiets enkele weken of maanden stil komt te staan. Denk er dan aan om de accu niet in de fiets te laten zitten en deze ook niet helemaal op te laden. Als je de accu in je fiets laat zitten zal de fietscomputer altijd een beetje energie verbruiken waardoor de accu langzaam leeg gaat. Bewaar de accu daarom het liefst in een droge omgeving bij kamertemperatuur.

Heb je vragen over de levensduur van een fietsaccu of wil je meer weten of elektrisch fietsen? Kom eens langs in één van onze E-bike Testcenters. Onze e-bikeadviseurs kunnen je er alles over vertellen.

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan