Fiets leasen zakelijk

Zakelijk een elektrische fiets leasen

Steeds meer werknemers pakken de fiets in plaats van de auto om naar het werk te reizen. Zeker met de komst van de e-bike is het gebruik van de fiets als vervoersmiddel voor woon- werkverkeer aantrekkelijker geworden. Lange afstanden en wind tegen vormen nu geen obstakel meer om te gaan fietsen. Ben je je aan het oriënteren op de mogelijkheden om een fiets zakelijk te leasen? Forza Fietsen legt alles uit over de voor- en nadelen, verschil tussen zakelijk leasen of private lease en de regeling anno 2023.

Fietsleaseplan (2023)

Een e-bike is een kostbaar bezit, echter vormt de hoge aanschafprijs voor veel mensen een drempel om een elektrische fiets te kopen. Daarom is er sinds begin 2020 een nieuwe leaseregeling voor fietsen in het leven geroepen. Met de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak, kunnen werknemers een fiets zakelijk leasen. Daarmee wil de overheid mensen motiveren om op de fiets naar het werk te gaan om de files en bijbehorende milieuproblemen iets te ontlasten. Het verschil tussen het fietsleaseplan van 2020 en 2019 is dat je niet langer verplicht bent om het aantal kilometers te noteren dat je privé fietst. Dat maakt het zakelijk leasen van een fiets vele malen aantrekkelijker.

Bijtelling en belasting

Voor een zakelijke leasefiets betaal je, net als voor een leaseauto, een vaste bijtelling per maand. Deze bijtelling bedraagt 7% en wordt berekend over de waarde van jouw leasefiets. Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen, waarover je de belasting betaalt volgens de belastingschijf waarin jouw inkomen valt. Bijvoorbeeld: een elektrische fiets kost gemiddeld €2000,- euro, de bijtelling bedraagt dan €140,- per jaar. Uitgaand van een gemiddeld tarief van 42%, leidt dat tot een bedrag van €58,- euro aan extra belasting per jaar.

De voordelen van leasen

Het leasen van een fiets via jouw werkgever klinkt aantrekkelijk. Zo kun je relatief goedkoop op een splinternieuwe elektrische fiets rijden. Dit zijn de voordelen van een fiets leasen:

  • Je hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen voor een elektrische fiets; je betaalt een vast bedrag per maand waarbij alle extra kosten zijn inbegrepen.
  • Onderhoud en reparaties zitten inbegrepen bij het maandelijkse leasetarief.
  • Je elektrische fiets is verzekerd tegen schade en diefstal.
  • Nooit meer in de file of parkeerproblemen.

Een mogelijk nadeel is dat je jouw reiskostenvergoeding voor de dagen dat je met de fiets naar het werk komt kwijtraakt wanneer je kiest voor het zakelijk leasen van een fiets. In plaats daarvan betaal je iedere maand de bijtelling voor jouw elektrische fiets. Gebruik deze rekentool als je wilt berekenen of een leasefiets of kilometervergoeding gunstiger voor jou is.

Fiets leasen: verschil zakelijk of privé

Als jouw werkgever geen mogelijkheid biedt om een fiets zakelijk te leasen, dan kun je ervoor kiezen om de e-bike te leasen als particulier. Je hebt daarbij de keuze uit operational lease of financial lease. Bij particulier operational lease ben je zelf geen eigenaar van de fiets, je betaalt namelijk alleen voor het gebruik van de fiets. Doorgaans zitten verzekering en onderhoud inbegrepen bij de leaseprijs. Bij financial lease koop je de fiets en betaal je de fiets in termijnen af aan de leasemaatschappij. Hierbij ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en verzekeren van de elektrische fiets.

Kun je een fiets leasen via jouw werkgever? Dan betaal je vaak een eigen bijdrage in de vorm van bijtelling die bij jouw salaris wordt opgeteld. Meestal bedraagt dit een paar euro per maand. Je werkgever bepaalt of hij het leasebedrag gedeeltelijk of volledig betaalt, waardoor je (in het laatste geval) geen belasting hoeft te betalen.

Forza e-bike zakelijk leasen

Wil je een elektrische fiets van Forza leasen? De mogelijkheid van fietslease hangt nauw samen met onze missie: het elektrisch fietsen bereikbaar maken voor iedereen. Onze fietsen worden gemaakt van hoogwaardig materiaal en zijn van uitmuntende kwaliteit. Bovendien zijn diverse modellen e-bikes als beste getest. Heb je een elektrische fiets van Forza op het oog? Plan een proefrit in of vraag eerst onze digitale brochure aan. Uiteraard kun je ook direct jouw leaseaanvraag indienen.

Vraag gratis brochure aan