Actieradius

Alles over de actieradius van de elektrische fiets

Wat is de actieradius?

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel je kunt fietsen met een accu totdat je deze weer op moet laden. Met name de capaciteit van de accu, de hoeveelheid energie (Wh) die de fietsaccu levert, is bepalend voor de actieradius van de elektrische fiets. Naast de mate waarin de accu is opgeladen, wordt de afstand die je met de elektrische fiets kunt fietsen mede beïnvloed door verschillende factoren.

Welke factoren hebben invloed op de actieradius?

 • Het gewicht van de elektrische fiets
  Het totale gewicht dat je meedraagt op jouw e-bike; waaronder het gewicht van de elektrische fiets, de fietser zelf, eventuele bijrijders (kinderen) en de bagage hebben invloed op de hoogte van de actieradius. Hoe meer gewicht, hoe lager de actieradius zal zijn.
 • De weerstand van de elektrische fiets
  Een hogere weerstand die je op de elektrische fiets ervaart bij bijvoorbeeld heuvelachtig landschap (met hoogteverschillen), een lage bandenspanning, harde (tegen)wind zal leiden tot een lagere actieradius. Hoe lager de weerstand, hoe hoger de actieradius zal zijn.
 • De ondersteuning van de elektrische fiets
  Bij een lage ondersteuning (programmakeuze) trap je zelf meer, waardoor de accu minder energie verbruikt en deze langer meegaat.
 • Het schakelen met de elektrische fiets
  De manier van schakelen heeft ook invloed op de actieradius. Start bijvoorbeeld nooit in een zware versnelling, want dit heeft een negatieve invloed op de actieradius. Begin in de laagste versnelling en schakel trapsgewijs door naar de gewenste versnelling.
 • De sensor van de elektrische fiets
  De actieradius kan verschillen per sensor: trapkracht- of rotatiesensor. Bij een trapkrachtsensor, die reageert op jouw kracht/inspanning, is een grotere actieradius mogelijk.
 • De staat waarin de accu verkeert
  De mate waarin de accu is opgeladen heeft invloed op de accu en de actieradius. Ook de staat waarin de accu verkeert. Hoe ouder de accu, hoe lager de actieradius.

Welke accu & actieradius kies je voor jouw fiets?

Welke afstand je wilt fietsen is belangrijk voor de keuze die je maakt met betrekking tot de benodigde accu en actieradius van een nieuwe elektrische fiets. Jouw fietsgedrag bepaalt hierbij het gewenste aantal Wh (Watturen). Hoe langer de fietstochten/-routes die je wilt maken zijn, hoe meer Wh en hoe hoger de actieradius die je nodig hebt.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze van het type accu en de gewenste actieradius bij de aanschaf van jouw nieuwe elektrische fiets.

» Kom langs in één van de E-bike Testcenters of;
» maak een afspraak bij jou thuis voor een gratis demonstratie en proefrit.
» Meer informatie vind je in onze gratis brochure.

Heb je nog vragen over de actieradius van elektrische fietsen? Bel 0341 – 217 017

Vraag gratis brochure aan