03 april 2018

Maak je elektrische fiets klaar voor de lente

De lente is inmiddels officieel begonnen. Tijd om weer lekker op de fiets te stappen en een stuk te rijden. Heb je veel gefietst afgelopen winter? Dan heeft je elektrische fiets het aardig zwaar gehad met alle sneeuw, kou en regen. Klaar om je fiets een voorjaarsbeurt te geven? Zo kun je straks optimaal genieten van je fiets en kom je niet voor verrassingen te staan. Lees je verder?

Maak je elektrische fiets klaar voor de lente

Delen op social media

Thuisonderhoud aan je elektrische fiets

Klein onderhoud aan je fiets kun je gemakkelijk zelf thuis uitvoeren. Je zou zo’n klein onderhoud eigenlijk elke 500 kilometer uit moeten voeren voor een optimaal resultaat. Het begint bij het goed schoonmaken van je fiets. Neem hiervoor een zachte, vochtige doek of spons. Gebruik eventueel autozeep en speciale borstels. Door je fiets goed schoon te houden voorkom je onnodige slijtage aan de fiets.

Een ander belangrijk punt is de bandenspanning van de fiets. Pomp je banden goed op. Er moet minimaal 3,5 tot 4,5 bar lucht in. Dit staat op de zijkant van de banden aangegeven. Harde banden hebben een aantal voordelen. Zo fietst de fiets een stuk lichter en gaat de band minder snel lek en langer mee. Vind de juiste balans, want een hele harde band fietst soms minder comfortabel!

Denk ook aan de ketting van de fiets. Het is belangrijk deze regelmatig te smeren. Zo houd je de ketting soepel. Met een ontvettende spray kun je gemakkelijk alle draaiende onderdelen invetten en zo onderhouden. Gebruik hiervoor wel producten speciaal voor de fiets om de kwaliteit te waarborgen.

Het is in het voorjaar misschien minder belangrijk, maar vergeet niet regelmatig te controleren of de verlichting nog goed werkt. Ook tijdens de zomer kan het flink mistig zijn en is het handig als de verlichting het doet.

elektrische-herenfiets

Onderhoud aan je accu

Het onderhoud van een elektrische fiets is niet heel anders dan die van een ‘normale’ fiets. Wel is het belangrijk de motor regelmatig na te laten kijken door een expert en te zorgen voor een gezonde accu.

Het opladen en leeg laten gaan van je accu houdt de accu gezond. Gebruik je de elektrische fiets een tijdje minder vaak of juist helemaal niet? Denk er dan aan dat het belangrijk is om de accu op te laden, zodat hij goed blijft werken. Oók als je de fiets weer vaker gaat gebruiken. De winter is net achter de rug, maar dan is het van belang om de accu binnen op te bergen in verband met de lage temperaturen.

De fietsspecialist onderhoud laten uitvoeren

Heb je vragen over het onderhoud van je fiets of wil je het onderhoud door een expert laten uitvoeren? Neem dan eens contact met ons op.

Meer lezen?

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
De leukste fietsvakanties

De leukste fietsvakanties

09 juni 2023
Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

26 mei 2023
Vraag gratis brochure aan