Trapondersteuning is een begrip dat veel gebruikt wordt bij elektrische fietsen. Dat komt omdat een elektrische fiets altijd gebruik maakt van trapondersteuning. Bij een elektrische fiets met trapondersteuning moet je altijd nog zelf trappen om vooruit te komen, maar het voelt alsof je een duwtje in je rug krijgt. Hierdoor gaat het fietsen een stuk makkelijker.
Er zijn verschillende typen elektrische fietsen op de markt. Zo heb je de speed pedelec en de e-bike. Een speed pedelec gaat een stuk harder dan een normale e-bike (ofwel elektrische fiets). Een speed pedelec kan tot wel 45 km/u behalen, terwijl een elektrische fiets trapondersteuning biedt tot 25 km/u. Door de verschillen in snelheid zijn er ook verschillende regelgeving. Zo moet je voor een speed pedelec ongeveer dezelfde regels aanhouden als bij een bromfiets. Je moet een helm dragen en een kenteken voeren. Een verzekering is ook verplicht bij dit type elektrisch fiets. Een e-bike hoeft zich niet aan deze strenge regels te houden, maar het is wel verstandig om alsnog een verzekering af te sluiten voor jouw elektrische fiets.
De accu, meestal geplaatst onder de bagagedrager, voorziet de motor van de elektrische fiets van stroom. Die motor zorgt ervoor dat je de trapondersteuning krijgt die je verlangt van jouw elektrische fiets. Daarnaast zit in de elektrische fiets een sensor die registreert welke ondersteuning je moet krijgen. Er zijn twee typen sensoren die op een andere manier registreren. Zo bestaat er een trapkrachtsensor en een rotatiesensor. De trapkrachtsensor meet de kracht die je op de trappers zet. De rotatiesensor signaleert de omwentelingen van de pedalen.
Bij een elektrische fiets met trapkrachtsensor bepaalt de kracht die je op de pedalen uitvoert de mate dat de motor ondersteunt wordt. Hierdoor ervaar je een natuurlijke fietsbeleving, omdat je ondersteunt wordt in de mate waarmee je kracht zet. Zet je meer kracht op de pedalen? Dan ontvang je meer ondersteuning.
De rotatiesensor meet of de pedalen van de fiets draaien. Zodra je begint met fietsen wordt de ondersteuning met een kleine vertraging gestart. Dit betekent dat de elektrische fiets bij het wegrijden niet direct ondersteuning geeft. Na ongeveer een halve of hele wielomwenteling zal de ondersteuning merkbaar zijn. Een rotatiesensor voelt erg betrouwbaar en is vooral geschikt voor oudere mensen die minder kracht hebben in de benen. Je schiet ook niet gelijk weg wanneer je wegfiets, maar je krijgt geleidelijk de trapondersteuning.
Om trapondersteuning te ontvangen, heb je een accu nodig. Die accu heeft een bepaalde capaciteit ofwel actieradius. De actieradius is de afstand die je af kunt leggen met een volledig opgeladen accu. Hoeveel kilometer je op een volle accu kunt fietsen, is afhankelijk van een aantal factoren. Een daarvan is de mate van ondersteuning. Wanneer je fietst met een hoge ondersteuning zal de accu een lagere actieradius hebben. Als je zoveel mogelijk kilometers wilt maken, is het dus slim om in een lage ondersteuningsstand te fietsen. Meer informatie over de accu en de factoren die van invloed zijn op de actieradius vind je hier.
Bij Forza Fietsen vind je de beste e-bikes met trapondersteuning. In ons assortiment elektrische fietsen zit voor elk wat wils. Kijk eens bij onze herenfietsen, transportfietsen of driewielers. Wil je op je gemak door alle elektrische fietsen bladeren? Vraag dan de gratis brochure aan. Je ontvangt ‘m snel in je brievenbus. Heb je al een elektrische fiets op het oog? Kom dan naar een E-bike Testcenter of maak een afspraak voor een gratis proefrit en vrijblijvend advies aan huis. We komen graag je naar toe.