21 mei 2021

Forza e-bike begrippenlijst

Het is niet makkelijk navigeren in de wereld van e-bikes. De begrippen vliegen je soms om de oren. Wat betekent het allemaal? Wij helpen je graag even verder en maken je wegwijs met begrippen zoals Newtonmeters, Watturen en actieradius. Na het lezen van dit blog weet jij nóg veel meer van elektrische fietsen. Hier lees je de Forza e-bike begrippenlijst.

Forza e-bike begrippenlijst

Delen op social media

Accu en Wattuur

Een accu is de batterij van een e-bike. De accu voorziet de motor van energie. Naarmate je verder fietst raakt de accu leeg. Net zoals een telefoon moet je daarom een accu voor gebruik opladen aan elektriciteit. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh).

Motor en Newtonmeters

Het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets is het motorsysteem. De motor voorziet de elektrische fiets van aandrijving. Er zijn diverse systemen beschikbaar. Zo zijn er voor-, achter- of middenmotoren. Met Newtonmeters (Nm) geven we aan hoe groot de koppel is. De koppel is de draaikracht die een motor kan opwekken. Hoe groter de koppel, hoe krachtiger de motor.

Actieradius

Actieradius is een begrip dat je waarschijnlijk al kent. De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu. Er zijn veel factoren die meespelen bij de actieradius. De motor en accu spelen de grootste rol. Hier lees je wat nog meer de actieradius kan beïnvloeden.

Rotatiesensor en Trapkrachtsensor

Als je begint met fietsen op een elektrische fiets wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. De sensor geeft aan hoeveel ondersteuning hij moet geven. Er zijn e-bikes met rotatiesensor en trapkrachtsensor. Een trapkrachtsensor geeft meer comfort aangezien hij reageert op het rijgedrag. Een rotatiesensor reageert alleen op de omwenteling die de trappers maken tijdens het fietsen. Je hoeft hierbij dus geen kracht te leveren voor het krijgen van ondersteuning.

Display

Op het display zie je alle belangrijke informatie over de e-bike tijdens het fietsen. Zo lees je op het display de snelheid, ondersteuning en actieradius. Het display is bevestigd aan het stuur van de e-bike.

Versnellingen

Bij elektrische fietsen zijn er drie soorten versnellingssystemen: de derailleurversnelling, naafversnelling en traploze versnelling. Bij een derailleurversnelling heb je meerdere zichtbare tandwielen aan het achterwiel. Het is licht soepel en je kunt makkelijk jouw perfecte versnelling vinden. Met een traploze naafversnelling hoef je niet handmatig te schakelen. Door het trapritme wordt de benodigde versnelling en de trapondersteuning automatisch geregeld.

Het meest gebruikte versnellingssysteem bij elektrische fietsen is de naafversnelling. Hierbij zijn de tandwielen verborgen in de naaf. Je hebt hierbij nauwelijks onderhoud nodig en kan je ook schakelen wanneer je niet fietst.

Meer weten?

Dit waren de meest belangrijke begrippen, die je vast en zeker gaat tegenkomen. Wil je nog meer weten over e-bikes of heb je nog vragen? Bel onze e-bike experts op 0341 – 217 017. Zij helpen je graag verder. En wil je een keer langskomen voor meer uitleg? Dat kan! Maak een afspraak in één van onze E-bike Testcenters.

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan