20 maart 2023

Alles over helmplicht en de elektrische fiets

Wanneer je op de weg fietst, zie je veel mensen op verschillende fietsen met een helm op. Is er al een helmplicht voor op de elektrische fiets? We leggen het allemaal aan je uit in deze blog.

Alles over helmplicht en de elektrische fiets

Delen op social media

Wanneer moet ik een helm op?

Er zijn vele discussies gaande in Nederland over de helmplicht op de elektrische fiets. Sinds 1 januari 2023 moeten gebruikers van een snorfiets een helm op. Deze snorfietsen gaan max. 25 km/uur. Dat is net zo hard als de elektrische fietsen van Forza Fietsen. Moet ik dan ook een helm op wanneer ik op mijn elektrische fiets rijd zul je je vast afvragen. Nee, dit hoeft nog niet, maar mag natuurlijk wel. Wel is een helm verplicht wanneer je op een speed-pedelec rijdt. Deze elektrische fietsen gaan namelijk wel 45 km per uur. Dan is een helm dus zeker belangrijk voor jouw veiligheid. In Nederland wordt de elektrische fiets nog gezien als een “gewone” fiets. Met jouw elektrische fiets van Forza Fietsen hoef je dus (nog) geen helm op.

Helmplicht elektrische fiets in het buitenland

Met jouw elektrische fiets maak je vaak ook prachtige fietsritjes in het buitenland. Let er wel op dat hier andere regels gelden dan in Nederland. Bij onze zuiderburen, in België, gelden dezelfde regels als in Nederland. Er is nog geen helmplicht voor de “gewone” elektrische fiets, maar dus wel voor de speed-pedelec. Wanneer je op fietsvakantie naar Spanje gaat, moet je de helm wel meenemen. Deze is namelijk verplicht buiten de bebouwde kom. In landen zoals, Zweden en Frankrijk is het voor kinderen wel verplicht om een helm te dragen, maar voor volwassenen nog niet. Wel wordt het in bijna alle landen aangeraden om een helm te dragen op de elektrische fiets. Duitsland is nog niet benoemd denk je nu misschien wel. Duitsers staan er om bekend dat zij altijd fietsen met een helm op, maar dit is niet verplicht in het land, wel wordt het zeer aangeraden.

Veilig op de weg

Het is in veel landen, net zoals in Nederland, niet verplicht om een helm te dragen op de elektrische fiets. Je kunt dit natuurlijk zeker wel doen. Het wordt zeer aangeraden voor je eigen veiligheid om een helm te dragen. Met een helm heb je wel 60% minder kans op ernstig letsel bij een val of botsing volgens Veilig Verkeer Nederland. 

Wanneer je nog veiliger de weg op wilt, dan kun je natuurlijk een stabielere fiets kopen. Denk dan eens aan een elektrische driewieler. Deze fiets bied je stabiliteit en comfort. Hiermee voel je je nog veiliger op de weg! Bij Forza Fietsen vind je ook een elektrische driewieler, kom eens langs in een E-bike Testcenter om te kijken of deze veilige elektrische iets voor jou is.

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan