Hoe werkt de trapondersteuning van een elektrische fiets?

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Of je nu naar je werk fietst, boodschappen doet of gewoon een ritje maakt, de trapondersteuning van een e-bike maakt het allemaal een stuk makkelijker en comfortabeler. Maar hoe werkt die trapondersteuning nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen een voorwielmotor en een middenmotor? Wij leggen het je uit!

Hoe werkt trapondersteuning?

Trapondersteuning is het systeem dat ervoor zorgt dat je bij elke trapbeweging net dat beetje extra kracht krijgt van de motor. Hierdoor hoef je minder hard te trappen, wat vooral fijn is bij lange afstanden, heuvels of tegenwind. Je kunt de mate van ondersteuning vaak zelf instellen, zodat je precies kunt bepalen hoeveel hulp je wilt. Er zijn verschillende soorten motoren die deze trapondersteuning mogelijk maken, waarvan de voorwielmotor en middenmotor het meest voorkomen. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Hoe werkt een voorwielmotor?

Bij een e-bike met een voorwielmotor zit de motor in het voorwiel ingebouwd. Zodra je begint te trappen, detecteert een rotatiesensor je beweging en schakelt de motor in om trapondersteuning te geven. De motor drijft het voorwiel aan, terwijl je zelf het achterwiel aandrijft door te trappen. Dit systeem is vrij eenvoudig en wordt vaak gebruikt bij voordelige e-bikes. Het zorgt ervoor dat je minder hard hoeft te werken, maar er zijn ook wat zaken om rekening mee te houden.

Voordelen van een voorwielmotor

Nadelen van een voorwielmotor

elektrische fiets sale

Hoe werkt een middenmotor?

Een middenmotor zit – zoals de naam al zegt – in het midden van de fiets, bij de trapas. Dit type motor geeft trapondersteuning direct via de pedalen, waardoor het lijkt alsof de kracht rechtstreeks uit je benen komt. Een krachtsensor meet hoeveel kracht je zelf levert, en past de ondersteuning daarop aan. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt.

Dit maakt de middenmotor een populair systeem onder fietsers die een natuurlijker rijgevoel willen en vaak in heuvelachtig of wisselend terrein rijden.

Voordelen van een middenmotor

Nadelen van een middenmotor

Welke motor past bij jou?

De keuze tussen een e-bike met een voorwielmotor of een middenmotor hangt vooral af van je persoonlijke behoeften en hoe je de fiets gaat gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoeveel onderhoud je bereid bent te doen en wat je verwachtingen zijn van de levensduur van de batterij. Een middenmotor gaat vaak efficiënter om met energie, wat resulteert in een langere actieradius. Maar als je de fiets voornamelijk in de stad gebruikt en geen lange ritten maakt, is een voorwielmotor vaak meer dan voldoende.

Bekijk onze elektrische fietsen

Nu weet je precies welk soort trapondersteuning geschikt is voor jou. Bekijk het ruime assortiment e-bikes van Forza en kies je favoriet. Je kunt in onze webshop eenvoudig filteren of je een voorwielmotor of middenmotor zoekt. Kom je er niet helemaal uit? Geen zorgen, vraag onze experts om advies. Plan een proefrit aan huis met een specialist die meerdere fietsen meebrengt, of kom langs in een van onze winkels in Nunspeet, Roden, Eindhoven, Papendrecht of Woerden. We helpen je graag om de beste keuze te maken!

Vraag een gratis proefrit aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
MM slash DD slash JJJJ
Vraag gratis brochure aan