Voorwielmotor of middenmotor

Voorwielmotor of middenmotor?

Het aanschaffen van een elektrische fiets kan een grote stap zijn. Laat staan als je de keuze nog moet maken tussen een e-bike met voorwielmotor of middenmotor. Misschien weet je ook nog niet precies wat de verschillen zijn tussen deze motoren en wil je je er eerst in verdiepen. We vertellen je daarom alles wat je moet weten in dit artikel.

Wat is het verschil tussen een voorwielmotor en middenmotor?

Om te beginnen zijn er een aantal verschillen tussen een fiets met voorwielmotor en middenmotor. Alle e-bikes hebben een motor. De plek waar deze zich bevindt op de fiets, kan een hoop verschil geven in de fietservaring en het comfort. Hoe je de fiets ervaart hangt uiteraard af van de persoonlijke fietsvoorkeuren. Daarnaast zegt de naam het al, bij een e-bike met voorwielmotor is de motor geplaatst in het voorwiel. Bij een e-bike met middenmotor is de motor geplaatst in de trapas.

Waarom kiezen voor een e-bike met voorwielmotor?

Zowel de e-bike met voorwielmotor als de fiets met middenmotor hebben hun eigen voor- en nadelen. Een elektrische fiets met voorwielmotor is het populairst, omdat deze het vaakst wordt gebruik bij stadsfietsen. Zie hier alle voor- en nadelen op een rij:

  • Je voelt als het ware dat je vooruit getrokken wordt door je e-bike. Dit geeft een fijne fietservaring.
  • De elektrische fiets is prettig in evenwicht.
  • De voorwielmotor kan fraai weggewerkt worden in het voorwiel.
  • Deze elektrische fiets is meestal goedkoper dan een middenmotor of achterwielmotor.
  • Een e-bike met voorwielmotor maakt het voorwiel iets zwaarder, maar door de accu onder de bagagedrager is de fiets alsnog in evenwicht.

Een e-bike met middenmotor

Een e-bike met middenmotor is ook een zeer fijne fiets. Het zwaartepunt van deze elektrische fiets ligt centraal doordat de motor zich laag en in het midden van de fiets bevindt. Daarnaast is deze e-bike uitgerust met een rotatie- en trapkrachtsensor. Hij wordt vooral gebruikt bij het fietsen in heuvelachtige gebieden en rijdt erg natuurlijk.

  • Het fietsen met een e-bike middenmotor voelt erg prettig en comfortabel aan.
  • De elektrische fiets heeft een fijn evenwicht door het lage zwaartepunt.
  • E-bikes met middenmotors hellen bij het tillen niet naar voren of naar achteren. Dit zorgt ervoor dat je de fiets makkelijker kunt optillen en verplaatsen.
  • Het fietsen met een e-bike met middenmotor voelt bijna aan als het fietsen met een normale fiets, je ervaart een natuurlijke fietsbeleving.

Toch benieuwd naar een e-bike met achterwielmotor?

Naast onze fietsen met voorwielmotor en middenmotor hebben we uiteraard ook e-bikes met achterwielmotor. Bij de e-bikes met achterwielmotor ervaar je een soort ‘zetje in de rug’. Dit komt omdat je wordt voortgeduwd door de motor. Een achterwielmotor is ideaal als je houdt van het fietsen van lange afstanden. Het is een zeer geschikte fiets voor recreatief fietsen.

Maak de keuze tussen een e-bike met voorwielmotor of middenmotor

Twijfel je nog tussen een e-bike met een voorwielmotor of middenmotor? Logisch! Beide typen e-bikes zijn erg fijn en hebben vele voordelen. Je kan jezelf ook laten inlichten door een van onze experts. Neem contact op, dan helpen we je graag verder.

Heb je een elektrische fiets op het oog? Dan kun je ook een proefrit inplannen.

Vraag gratis brochure aan