Een fiets van de zaak anno 2023, hoe ziet dat eruit?

Een fiets van de zaak anno 2023, hoe ziet dat eruit?

Een fiets van de zaak anno 2023 wil iedereen wel. Als fietsland zijn wij Nederlanders natuurlijk ster in de fiets gebruiken voor woon- werkverkeer. Hoe kun jij een elektrische fiets van de zaak krijgen? We leggen je het hier allemaal uit. 

Wat is een fiets van de zaak?

Om fietsen te blijven stimuleren, heeft de overheid het mogelijk gemaakt om een fiets van de zaak te verkrijgen. Werkgevers verstrekken fietsen aan hun werknemers, om deze te kunnen gebruiken voor woon- en werkverkeer. Een fiets van de zaak mag daarnaast ook onbeperkt ingezet worden voor privégebruik. Sinds 1 januari 2020 zijn er een aantal dingen veranderd rondom de regeling voor het gebruik maken van een fiets van de zaak.

Regeling anno 2023

Het oude fietsleaseplan wordt vervangen door een nieuwe leasefiets-regeling in 2022. De oude regeling was nogal complex, waardoor maar weinig mensen er gebruik van maakten. Het was bijvoorbeeld verplicht om bij te houden hoeveel aantal kilometers er voor privégebruik werd gefietst. De overheid wil fietsen naar het werk stimuleren omdat dit beter is voor het milieu. Sinds 1 januari is het daarom allemaal een stukje simpeler gemaakt. Werkgevers kunnen normale en elektrische fietsen ter beschikking stellen voor hun werknemers. De werknemer betaalt hiervoor enkel een bijtelling van 7% per jaar. Hiervoor heeft de werknemer een fiets die voor woon- en werkverkeer gebruikt kan worden. Daarnaast kan een fiets ook geleased worden. De nieuwe regeling lijkt hiermee sterk op de regeling zoals we die voor een auto van de zaak kennen.

Bijtelling

De werkgever betaalt de fiets en draait daarbij op voor de kosten van onderhoud en reparatie. De werkgever moet wel een bijtelling betalen. Over deze bijtelling wordt een loonbelasting betaalt die 7% van de adviesprijs van de fiets en de accessoires van de fiets bedraagt. Deze bijtelling wordt maandelijks bij het salaris berekend. De werknemer betaalt dus in de vorm van extra belasting en ziet dit terug op de loonstrook. Soms is het zo dat werkgevers gebruik maken van de werkkostenregeling. In dit geval betaalt de werkgever de bijtelling van de fiets.

De voordelen van een fiets van de zaak

Eén van de voordelen voor werkgevers is dat voor een fiets van de zaak geen of minder reiskostenvergoeding berekend hoeft te worden. Er worden namelijk geen reiskosten meer gemaakt wanneer er gebruik wordt gemaakt van een (elektrische) fiets. Daar komt natuurlijk ook het feit bij dat er geen brandstofkosten meer gemaakt worden. Dit is ook nog eens beter voor het milieu! Er zijn geen schadelijke uitstootgassen en natuurlijke bronnen raken minder snel uitgeput wanneer de fiets wordt gepakt. Ook niet onbelangrijk; fietsen is goed voor je gezondheid! Door op de fiets naar kantoor te gaan, heb je twee keer per dag een gratis work-out, ben je in de buitenlucht én blijf je ook nog eens fit en gezond.

Forza Fietsen

Bij Forza vind je een breed aanbod aan elektrische fietsen. Wil je een fiets van de zaak aanschaffen? Wij hebben dé ideale fiets voor jou die je kunt gebruiken voor woon- en werkverkeer. Hier vind je onze top 3 fietsen van de zaak 2023:

  1. De  Giulia Performante heeft een krachtige middenmotor die toch muisstil is. Daarnaast beschikt deze e-bike over een optimale ergonomische zithouding en heeft de fiets een gemakkelijke, lage instap. De fiets is licht van gewicht dankzij het aluminum frame. Het frame is afgewerkt met nette lasnaden en buisprofielen van hoogwaardige kwaliteit. Via de eenvoudige bediening op het stuur is hij zeer gebruiksvriendelijk. Tot slot beschikt de fiets over 9 trapondersteuningen die zorgt voor extra gemak en comfort tijdens het fietsen.
  2. De Toscane is een fiets met de meest krachtige middenmotor in zijn klasse. Standaard is deze motor tot maar liefst 80 Nm. Het model is zo ontworpen dat je een comfortabele, ergonomische houding aanneemt. Ook deze fiets is licht van gewicht dankzij het sterke aluminium frame. De trapondersteuning bestaat uit de standen 3, 5 of 9 voor een comfortabele rit. Op het stuur is een veilige vijf-knops bediening bevestigd die makkelijk te bedienen is.
  3. Ons model de Viela Transporto is een elektrische transportfiets. Hij heeft een stijlvol, retro uiterlijk en is daarmee geschikt voor jong en oud. De fiets beschikt over een comfortabel zadel, ergonomische gevormde handgrepen en is eenvoudig verstelbaar zodat je hem makkelijk kunt aanpassen naar jouw houding. Het frame is van aluminium en daarmee is de fiets erg licht van gewicht. Ook heeft de fiets een display waarop afstand en snelheid worden weergegeven.

Een fiets van de zaak via Forza Fietsen?

Forza Fietsen is aangesloten bij verschillende projecten zoals Nationaal Fietsplan (NFP), Nationale Fietsprojecten en Bedrijfsfietsen Nederland. Deze projecten zijn opgezet om het gebruik van een fiets van de zaak te promoten en stimuleren. Bij Forza kun je een (elektrische) fiets aanschaffen met belastingvoordeel via jouw werkgever. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een Fietsplan voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op voor meer informatie. Vind jouw nieuwe fiets van de zaak in onze brochure of kom eens langs in één van onze E-bike Testcenters.

Vraag gratis brochure aan