27 november 2018

Welke e-bike past bij mij?

Moeiteloos flinke afstanden afleggen zonder daarbij heel vermoeid te raken? De elektrische fiets maakt het mogelijk! Over de voordelen van e-bikes is al veel gezegd en steeds meer mensen wisselen hun reguliere fiets dan ook in voor een elektrische variant. Ben jij ook van plan een e-bike aan te schaffen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een geschikt exemplaar? In deze blogs zetten wij een aantal zaken op een rij waar je rekening mee moet houden. Zo kies jij gemakkelijk een e-bike uit die perfect bij je past!

Welke e-bike past bij mij?

Delen op social media

Waarvoor ga je de e-bike gebruiken?

Voor je een elektrische fiets uitkiest, is het belangrijk om duidelijk te hebben waar je de fiets voor gaat gebruiken. Als je een e-bike zoekt voor woon-werkverkeer zal deze namelijk aan andere eisen moeten voldoen dan bijvoorbeeld een fiets die je gebruikt om ‘s weekends het bos in te gaan.

Welk frame past bij jou?

Een belangrijk punt dat verschillende e-bikes van elkaar onderscheidt, is het type frame dat ze hebben. De belangrijkste categorieën zijn damesfietsen, herenfietsen, en transportfietsen. Het grootste verschil tussen dames- en herenfietsen is de instap: voor dames is deze laag, terwijl herenfietsen vaak zijn voorzien van een stang. Transportfietsen onderscheiden zich van andere types door de handige mand die voorop de fiets zit. Boodschappen, (studie)boeken en andere goederen: je brengt ze moeiteloos van A naar B met een elektrische transportfiets.

Wat is voor mij de beste positie van de motor?

Wat alle e-bikes met elkaar gemeen hebben, is dat ze zijn uitgerust met een motor. Deze zorgt voor de energie die jou trapondersteuning biedt. Wat wel verschilt, is de precieze positie van de motor op de E-bike. Meestal heb je de keuze uit drie verschillende motorposities: midden, voorwiel of achterwiel. Ieder type biedt natuurlijk weer andere voordelen. Goed om te weten, is dat de middenmotor vooral bekendstaat om de stabiele rijervaring die deze biedt. Fietsen met voorwielmotor zijn het meest gebruikt, en staan bekend om hun robuustheid en scherpe prijs. Achterwielmotoren tot slot bieden een natuurlijke rijervaring en zijn daarnaast erg stil.

Welk type versnelling wil ik op mijn elektrische fiets?

Een ander punt om rekening mee te houden, is het type versnelling dat op de e-bike zit. Er bestaan drie typen: de naafversnelling, de derailleurversnelling en de automatische versnelling. Schakelen tussen de verschillende versnellingen is op een elektrische fiets extra belangrijk, omdat juist schakelen zorgt dat de actieradius van de fiets wordt vergroot.

Een derailleurversnelling biedt het grootste aantal versnellingen van de drie genoemde soorten. Daardoor is een e-bike met deze versnelling erg geschikt voor tochtjes in heuvelachtige gebieden. Naafversnellingen hebben wat minder versnellingen, maar bieden het grote voordeel dat ze onderhoudsvrij zijn. Daarnaast kun je met een naafversnelling schakelen terwijl je stilstaat – zo kun je dus altijd wegrijden vanuit de juiste (lage) versnelling!

 

Als je eenmaal weet wat voor type e-bike het beste bij jou past, is het tijd voor een de proefrit! Je bent van harte welkom in ons E-bike Testcenter om ons ruime assortiment e-bikes te bekijken en zelf te ervaren. Wil je liever dat wij bij jou thuis langskomen voor een proefrit? Ook dat is mogelijk! Maak direct een afspraak en ervaar zelf welke e-bike jouw voorkeur heeft!

Meer lezen?

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
Vraag gratis brochure aan