05 juli 2018

4 feiten over elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn bezig aan een flinke opmars! Een e-bike biedt veel voordelen ten opzichte van een gewone fiets en daarom kiezen steeds meer mensen voor de E-bike. Uit cijfers van de RAI Vereniging blijkt dat één op de drie verkochte fietsen elektrisch is!

4  feiten over elektrische fietsen

Delen op social media

Dat je op een elektrische fiets langere afstanden kunt afleggen in minder tijd weten veel mensen inmiddels wel. Toch zijn er veel voordelen van elektrisch fietsen waar men nog niet zoveel over weet. Vandaag delen we daarom 7 praktische weetjes over elektrisch fietsen. Van de plaats van de motor tot de werking van een accu: wist jij dit al over je e-bike?

1. De motor van een e-bike kan op drie verschillende plekken geplaatst zijn

Wat alle elektrische fietsen met elkaar gemeen hebben, is dat ze zijn voorzien van een motor. Waar deze motor zich precies bevindt, verschilt echter per fiets. Wanneer het gaat over motoren maken we onderscheid tussen de middenmotor, de voorwielmotor en de achterwielmotor. De middenmotor bevindt zich bij de trapas van de fiets vanwaar hij de pedalen aandrijft. Dankzij deze plaatsing voelt een e-bike met middenmotor bijzonder stabiel aan. Bij elektrische fietsen met een voorwielmotor is de motor, zoals de naam ook aangeeft, verwerkt in het voorwiel. Bij dit type motor krijg je dan ook het gevoel voortgetrokken te worden. Bovendien is een voorwielmotor relatief goedkoper. Tot slot is het mogelijk om te kiezen voor een motor die op het achterwiel is geplaatst. De rijervaring op een elektrische fiets met achterwielmotor wordt vaak beschreven als heel natuurlijk. Daarnaast zijn motoren van dit type ook erg stil. Er is dus altijd wel een motor die bij je past!

2. Dit kun je doen om de actieradius van je e-bike te verhogen

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel je kunt fietsen met een accu zonder deze tussendoor op te laden. Wanneer je lekker lang wilt fietsen, is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je accu goed is opgeladen. Gelukkig zijn er ook andere dingen die je kunt doen om de actieradius van je e-bike te verhogen. Zo speelt de manier waarop je schakelt een rol bij het bepalen van de actieradius. Wanneer je, net als in de auto, begint in de laagste versnelling en vanaf daar omhoog schakelt zal dit de actieradius ten goede komen. Daarnaast speelt ook het gewicht dat je meeneemt op de elektrische fiets een rol. Wanneer je zwaar bepakt op weg gaat, zal dit de actieradius verlagen. Houd hier dus rekening mee!

3. Goed opladen is belangrijk voor de levensduur van jouw accu

De accu is een belangrijk maar gevoelig onderdeel van de elektrische fiets. Wil je de levensduur van jouw accu verlengen? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Belangrijk om te weten is dat de accu van een e-bike regelmatig moet ontladen maar ook regelmatig opgeladen moet worden om goed te blijven. Wanneer je jouw accu aan de lader legt, is het belangrijk om hem niet langer dan nodig te laten liggen. Is de accu vol? Verwijder de lader dan direct. Ook de omgeving waarin je de accu oplaadt, speelt een rol bij de levensduur hiervan. Een droge omgeving op kamertemperatuur is het beste voor de accu.

4. Bij Forza kun je jouw oude fiets inruilen voor een elektrische fiets

Overweeg je om een elektrische fiets aan te schaffen, maar weet je niet goed wat je moet doen met je huidige fiets? Ruil hem in! Van welk merk je oude fiets is, maakt niets uit. Hoe het werkt? Heel simpel! Wanneer je bij ons langskomt met een foto van je oude fiets of de fiets zelf zullen wij deze taxeren. Afhankelijk van het type fiets dat je hebt en de staat waarin hij verkeert, kan de inruilkorting oplopen tot wel 700 euro! De fiets die je wilt inruilen kun je na taxatie overigens gewoon weer mee naar huis nemen zodat je deze kunt blijven gebruiken totdat je nieuwe e-bike er is. Handig!

Deze 4 praktische weetjes over elektrisch fietsen hebben je hopelijk een stuk wijzer gemaakt op het gebied van e-bikes! Heb je nog geen elektrische fiets maar zou je graag willen ervaren of dit iets voor jou is? Kom dan langs om een gratis proefrit te maken.

Wil je de elektrische fiets liever bij jou thuis uitproberen? Maak dan een afspraak, dan komen we bij jou langs!

Meer lezen?

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
De leukste fietsvakanties

De leukste fietsvakanties

09 juni 2023
Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

26 mei 2023
Vraag gratis brochure aan