29 september 2018

Zoveel kun je besparen met een e-bike

Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld! Steeds meer mensen kiezen ervoor hun stalen ros in te wisselen voor een elektrische variant. Een belangrijke reden daarvoor is de enorme besparing die een e-bike je kan opleveren. Omdat je op een elektrische fiets hogere snelheden behaalt dan op een normale fiets, wordt de e-bike veelal beschouwd als een alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Overweeg jij een elektrische fiets aan te schaffen en ben je benieuwd wat dit je nu echt oplevert? Lees dan snel verder!

Zoveel kun je besparen met een e-bike

Delen op social media

Elektrisch fietsen: goed voor jou én je portemonnee!

De precieze kosten die je kunt besparen wanneer je een elektrische fiets neemt, zijn natuurlijk afhankelijk van vele factoren. Zo speelt onder andere mee hoe vaak je de e-bike pakt (in plaats van een ander vervoermiddel), hoe lang de afstanden zijn die je aflegt en hoeveel je kwijt zou zijn wanneer je met de auto, bus of trein zou reizen.

Om toch een globale inschatting te maken, kunnen we uitgaan van een voorbeeld dat voor veel mensen herkenbaar is. Stel dat je dagelijks met de auto naar het werk gaat en zo’n 10 kilometer moet reizen. Je auto verbruikt 1 liter benzine per 15 kilometer. Gebaseerd op een brandstofprijs van 1,78 euro per liter betekent dit dat jouw dagelijkse reis van en naar werk 2,56 euro kost. Per werkweek komt dit neer op 12,80 euro. Op maandbasis komen de benzinekosten voor woon- werkverkeer dan neer op 51,20 euro. Jaarlijks ben je in dit voorbeeld ruim 600 euro kwijt, alleen al aan benzine! Bovendien moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten van de wegenbelasting en de verzekering.

Wat als ik besluit op de e-bike naar het werk te gaan?

De kosten die je betaalt voor het gebruiken van je e-bike zijn, met name in vergelijking met de brandstofkosten voor de auto, zo goed als verwaarloosbaar. Gemiddeld kost een volle accu ongeveer tien cent. Op een volle accu kun je op de gemiddelde elektrische fiets ongeveer 50 kilometer afleggen. Dat betekent dat je jouw e-bike twee keer per week zult opladen. Wekelijks betaal je dan 0,20 euro aan stroom, wat per maand neerkomt op minder dan een euro. Jaarlijks ben je dan slechts 10,40 euro kwijt aan elektriciteit.

Zoals gezegd is dit slechts een voorbeeldsituatie om te schetsen hoeveel geld je kunt besparen met een e-bike. Natuurlijk zal het precieze kostenplaatje per situatie verschillen. Toch blijkt uit dit voorbeeld duidelijk dat een elektrische fiets een erg budgetvriendelijke optie is! De variabele kosten die je maakt wanneer je regelmatig met de auto reist, kunnen jaarlijks oplopen tot in de honderden euro’s. Kies je daarentegen voor een e-bike, dan liggen deze kosten veel lager.

Maak een proefrit op een elektrische fiets

Wil je weten of een elektrische fiets ook iets voor jou is en wat een elektrische fiets jou oplevert? Kom dan nu langs in ons E-bike Testcenter. Je kunt ons vinden in Nunspeet, Woerden, Roden en Papendrecht. Onze e-bikeadviseurs staan dagelijks voor je klaar om al jouw vragen omtrent elektrisch fietsen te beantwoorden. Je kunt ook een proefrit maken op één of meerdere elektrische fietsen, zodat je precies weet hoe jouw nieuwe droomfiets fietst.

Wil je liever een e-bike testen in je eigen omgeving? Dat kan ook! Dagelijks rijden onze groene bussen door het hele land met verschillende elektrische fietsen. Het voordeel van een proefrit in je eigen omgeving maken, is dat je precies weet hoe de e-bike fietst op de plek waar jij jouw elektrische fiets gaat gebruiken. Maak snel een afspraak voor een proefrit aan huis.

 

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan