14 maart 2018

Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Voor welke motorpositie zal ik kiezen bij de aankoop van mijn nieuwe elektrische fiets? De motor van een elektrische fiets kan op drie verschillende plekken bevestigd zijn. Kies je voor een fiets met voorwielaandrijving, een motor bij de trapas in het midden, of bij het achterwiel? Elke motorpositie heeft zo zijn voor- en nadelen. Benieuwd welke positie het beste bij jou past? Lees dan snel verder.

Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Delen op social media

Middenmotor

De naam middenmotor zegt het al, deze motor is gemonteerd bij de trapas en drijft de pedalen aan. De motor bevindt zich centraal en laag, dit zorgt voor een laag zwaartepunt en een stabiele rijervaring. Doordat de pedalen aangedreven worden bij fietsen met een middenmotor en niet de wielen zelf, wordt de elektrische trapondersteuning als natuurlijk en comfortabel ervaren. Het is immers net alsof je zelf de pedalen zo vlot rond laat draaien. Dankzij de krachtsensor is het zelfs zo: hoe minder hard je trapt, hoe meer de fiets ondersteuning geeft. Ideaal als je extra gewicht meedraagt op de fiets zoals zware boodschappentassen of de kids.

Wel is de e-bike met een middenmotor meestal duurder vergeleken met de andere typen motoren. Ook is de instaphoogte van een fiets met een middenmotor hoger dan andere fietsen. Goed om rekening mee te houden!

Voorwielmotor

Dit type motor is netjes verwerkt in het as van het voorwiel. Het zijn eenvoudige, robuuste en relatief goedkopere motoren. Meestal zijn elektrische fietsen met voorwielmotor dan ook goedkoper. Het fietsen met een voorwielmotor voelt alsof je vooruit getrokken wordt. In elke versnelling komt de voorwielmotor je meteen te hulp, waardoor je altijd vlot weg kunt fietsen. Hierdoor wordt een voorwielmotor onder andere veel gebruikt als stadsfiets voor kortere afstanden. Dit type aandrijving is momenteel nog steeds de meest gebruikte voor elektrische fietsen!

Achterwielmotor

Een e-bike met de motor in het achterwiel geeft veel fietsers het gevoel alsof ze een ‘duwtje in de rug’ krijgen. Het wordt ervaren als soepel en natuurlijk, waardoor ze geschikt zijn voor recreatief gebruik. De achterwielmotor maakt de elektrische fiets aan de achterkant een stuk zwaarder, waardoor de fiets minder stabiel is. Forza Fietsen heeft deze elektrische fietsen met achterwielmotor niet meer in haar assortiment, omdat ze graag de meest veilige e-bikes willen aanbieden.

 

Bij de aankoop van een elektrische fiets is het erg belangrijk een uitgebreide proefrit te maken om te kijken welke positie van de motor het beste bij je past. Let daarbij ook op de kracht van de motor en de energie-inhoud van de accu. Onze experts helpen je natuurlijk graag om een passende fiets uit te zoeken.

Meer lezen?

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
De leukste fietsvakanties

De leukste fietsvakanties

09 juni 2023
Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

26 mei 2023
Vraag gratis brochure aan