12 juni 2019

De 5 meest gestelde vragen over elektrisch fietsen!

Bij Forza krijgen wij natuurlijk dagelijks in onze Experience Centers, via de website of social media een groot aantal vragen over elektrisch fietsen. Wij geven in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen. Dus, zit jij met een prangende vraag over elektrisch fietsen? Wie weet vind je het antwoord wel hiertussen! Heb je een andere vraag? Kijk dan in de complete lijst met veelgestelde vragen en schroom niet om contact met ons op te nemen! 

De 5 meest gestelde vragen over elektrisch fietsen!

Delen op social media

1. Hoeveel kilometer kan ik afleggen met een accu?

Als onze standaardaccu helemaal is opgeladen kun je maximaal tot ongeveer 120 kilometer rijden. We bieden ook nog een uitgebreid accupakket aan, met die accu kun je zelfs tot wel 180 kilometer fietsen wanneer deze volledig is opgeladen. Let wel op, dit is een richtlijn. Hoeveel kilometer je af kan leggen hangt voor een deel ook af aan de externe omstandigheden. Denk daarbij aan: heuvelachtig of plat landschap, wind mee of wind tegen, hoge of lage ondersteuning. Deze factoren hebben een negatief dan wel positief effect hebben op het aantal kilometer dat je kan fietsen.

2. Wat is het grote verschil tussen een middenmotor en een voorwielmotor?

Dit is een veelgestelde vraag en natuurlijk een belangrijke overweging bij het aanschaffen van een e-bike: wat voor een type motor heb ik nodig en wat zijn nu precies de verschillen? De voorwielmotor is prima geschikt voor het Nederlandse landschap dat toch voornamelijk vlak is en in uiterste gevallen licht heuvelachtig is. Maar schaf jij je elektrische fiets aan om daarmee de heuvels en bergen in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk te trotseren, of woon jij in Zuid-Limburg? Dan zeggen wij: kies voor de middenmotor. De middenmotor kan hellingspercentages tot 25% aan. Een voorwielmotor laat jou in de steek bij dit soort percentages.

3. Hoe bepaal ik de mate van trapondersteuning?


Wanneer je een elektrische fiets koopt leggen we dit natuurlijk uit en laten we dit ook even zien. Maar het is hartstikke simpel: op het stuur van je e-bike, dichtbij het handvat zitten twee knoppen: een pijl naar boven en een pijl naar beneden. Je drukt op de pijl naar boven voor meer ondersteuning en op de pijl naar beneden voor minder ondersteuning. Lekker eenvoudig, daar houden wij van bij Forza Fietsen.

4. Hoe laad ik de accu op?

Een zeer essentiële vraag natuurlijk. Wanneer je een elektrische Forza fiets aanschaft leveren we daar een Forza Fietsenoplader bij waar jij gemakkelijk zelf je e-bike mee op kunt laden. Ten eerste: je kunt je accu opladen terwijl deze nog op de fiets zit of je kunt deze eraf halen en deze bijvoorbeeld binnenshuis opladen. In de accu zit (afgedekt met een rubberdop) een oplaadopening waar je de oplader in kunt steken. En dat is alles! Let wel op dat je de accu niet langer dan 24 uur op laat laden. Lees natuurlijk goed de handleiding (en veiligheidsvoorschriften) voordat je aan de slag gaat met opladen (en vergeet de oplader niet te verwijderen voor het fietsen!)

5. Hoe zorg ik ervoor dat mijn accu zo lang mogelijk meegaat?

Over accu’s en batterijen hoor je vaak dat je deze helemaal leeg moet laten lopen voordat je deze weer op kan laden en anderen zeggen juist weer dat dit een fabeltje is. Wat zorgt voor de langste levensduur van je accu of batterij? Wat betreft de accu van je elektrische fiets kunnen wij in ieder geval met zekerheid zeggen dat deze niet helemaal leeg hoeft te zijn voordat je deze weer oplaadt. Dat zou ook wel onhandig zijn, want als jij aan het fietsen bent is het natuurlijk niet altijd precies uit te kienen, dat jij met een lege accu bij een oplaadpunt aankomt. Verder raden wij wel aan dat je de accu niet blootstelt aan extreme temperaturen: zowel heel koud als heel warm. Dit zal de prestaties van de accu negatief beïnvloeden. Let er daarnaast op dat wanneer je de elektrische niet heel vaak gebruikt, je de accu wel om de twee weken wel even oplaadt: dit komt de levensduur ten goede.

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan