17 augustus 2018

Tips om de actieradius van je elektrische fiets te verhogen

Als je een elektrische fiets hebt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk blijven fietsen met een volle accu. De actieradius van je E-bike geeft aan hoe ver je kunt fietsen zonder deze tussendoor op te laden. Hoe hoog de actieradius is, wordt bepaald door meerdere factoren. Het gewicht van de bagage die je mee hebt, de weersomstandigheden en de manier waarop je schakelt zijn voorbeelden van dingen die invloed hebben op de actieradius. In deze blog geven wij jou tips om de actieradius van je elektrische fiets te verhogen.

Tips om de actieradius van je elektrische fiets te verhogen

Delen op social media

Beperk de hoeveelheid bagage die je meeneemt op je E-bike

Hiervoor noemden we al kort dat het gewicht dat je meedraagt op de elektrische fiets invloed heeft op de actieradius. Hoe lichter je bepakking, hoe langer je vooruit kunt op je volle accu. Zorg er dus voor dat je alleen de spullen meeneemt die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Dat is niet alleen positief voor de actieradius maar ook voor je eigen comfort!

Maak een fietstocht onder gunstige omstandigheden

De omstandigheden waarin je gaat fietsen, spelen ook een rol bij het bepalen van de actieradius. De ANWB tipt dat je het beste met je E-bike op pad kunt gaan wanneer het buiten 20 graden is en er geen tegenwind waait. Daarnaast is het voor de actieradius beter wanneer je op vlak terrein fietst, omdat je dan minder weerstand ervaart. Je kunt dan kiezen voor lichte trapondersteuning, zodat je accu niet al teveel energie verbruikt.

Schakel op de juiste manier om de accu te sparen

De manier waarop je schakelt op je elektrische fiets heeft ook invloed op de actieradius. Met name bij het wegrijden is het van belang om dit in de juiste versnelling te doen. Het is aan te raden om in een lage versnelling weg te fietsen om je accu niet te zwaar te belasten. Schakel tijdens het fietsen zoals je dat ook zou doen op je gewone fiets.

Trap mee om de actieradius te verhogen

De hoogte van de actieradius hangt nauw samen met de stand van de trapondersteuning die je kiest op je elektrische fiets. Kies je voor een lage trapondersteuning, dan zal je accu logischerwijs minder worden belast. Dat betekent natuurlijk wel dat je zelf meer kracht moet leveren om op snelheid te komen en te blijven.

Onderhoud je accu goed

Onze laatste tip heeft te maken met het onderhoud van je accu. Een accu die in goede staat verkeert, heeft een hogere actieradius dan een accu waarvoor dit niet geldt. Als je jouw accu goed onderhoudt, zul je er dus nog meer plezier van hebben. Bewaar je accu standaard op kamertemperatuur, zodat deze niet te erg afkoelt of juist opwarmt. Op die manier zul je merken dat je accu een stuk langer meegaat!

Heb jij nog geen e-bike en zou je graag het gemak ervan eens ervaren? Neem dan een kijkje in onze mooie showroom, waar het ook mogelijk is om direct een proefrit te maken. Wilt u onze elektrische fietsen liever bij u thuis uitproberen? Dat is ook mogelijk. Neem contact met ons op om een afspraak te maken!

Meer lezen?

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
Vraag gratis brochure aan