12 augustus 2017

Op vakantie met de fiets, waar moet je op letten?

Af en toe fietsend naar je werk of boodschappen doen met de fiets is iets anders dan met de fiets op vakantie gaan. Wanneer je op vakantie met de fiets gaat, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Deze blog geeft je een aantal handige tips & tricks voor het plannen van een fietsvakantie.

Op vakantie met de fiets, waar moet je op letten?

Delen op social media

Wat neem ik mee op mijn fietsvakantie?

Wat je meeneemt is voornamelijk afhankelijk van je bestemming en soort vakantie. De avontuurlijke fietser die een trektocht maakt door de bergen met een overnachting in een tentje, zal veel moeten meenemen. TUI biedt fietsvakanties aan waarbij je bagage al op je staat te wachten wanneer je ‘s avonds terugkomt van een mooie tocht. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om een fiets te huren of bijvoorbeeld op je eigen e-bike alles te ontdekken. Of je nou een beginnende of ervaren fietser bent, er wordt aan iedereen gedacht.

Je hebt ruime keuze aan fietstours in binnen-en buitenland. Doe hier ideeën op voor je aankomende vakantie met de fiets:

Van plan om wat verder te gaan? Griekenland is ook een prachtig land om met de fiets te verkennen. Laat je niet weerhouden door het heuvelachtige landschap en kies voor een elektrische fiets.

Tip: Op een elektrische fiets met middenmotor ervaar je veel fietsplezier in gebieden met hoogteverschillen! Lees hier meer over elektrische fietsen met middenmotor »

Checklist voor je fietsvakantie

  • Laat je fiets of e-bike voor vertrek grondig checken op eventuele mankementen. Wanneer je de grens overgaat gaat is het ook verstandig om een reserve binnen-en buitenband mee te nemen. Dit is vooral handig als de winkels zijn gesloten, of wanneer er geen fietsonderdelen voorhanden zijn.
  • Sluit een goede reisverzekering af. Dit is zeker belangrijk wanneer je een elektrische fiets hebt, want deze zijn iets duurder.
  • Lees van te voren de regels van het land door wat betreft fietsen. In Nederland ben je niet verplicht om een helm te dragen, maar in veel landen is dit wel het geval voor jongeren onder de 16 jaar, zoals in Zweden en Spanje.
  • Zorg ervoor dat je je fiets goed beveiligd. Niet elke plek biedt de mogelijkheid om je fiets binnen te stallen, dus neem een goed slot voor je fiets of ebike mee.
  • Houd rekening met een goede verdeling van je bagage: ⅓ van het gewicht moet aan de voorkant van je fiets en de rest achterop. Let er op dat je alles goed heb bevestigd en niet teveel gewicht meeneemt. Elke kilo telt, zeker wanneer je gaat klimmen. Voor fietsers die met een e-bike op vakantie gaan moet je ook op je fietsgedrag en bagage verdeling letten. Wind-tegen kost namelijk heel veel stroom en teveel gewicht is dan ook niet aan te raden.
  • Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden, neem bijvoorbeeld goede regenkleding mee.

Voor een complete paklijst kan je een kijkje nemen op de site van de ANWB. Vergeet vooral niet reserveonderdelen, een EHBO doos en materialen om je band te plakken mee te nemen.

Waar wacht je nog op? Stap op de fiets en trek er op uit!

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan