19 november 2019

Zoveel calorieën verbrand je met elektrisch fietsen!

Steeds vaker wordt de doorsnee fiets vervangen door de elektrische fiets. Een vooroordeel van een elektrische fiets is dat het mensen lui maakt, aangezien je je minder hoeft in te spannen. Maar niets is minder waar. Als jij je auto vaker laat staan en in plaats daarvan je elektrische fiets pakt, dan is dat juist de actievere optie toch? En ondanks dat je ondersteuning krijgt van je elektromotor, verbrand je wel degelijk calorieën. In deze blog berekenen we hoeveel calorieën dat zo ongeveer zijn en laten we meteen nog wat andere redenen zien die ervoor zorgen dat de elektrische fiets zo enorm populair is! 

Zoveel calorieën verbrand je met elektrisch fietsen!

Delen op social media

Waarom de elektrische fiets zo populair is

Voordat we overgaan op hoeveel calorieën je kunt verbranden op de elektrische fiets, delen we eerst wat redenen waarom de e-bike zo aantrekkelijk en populair is! Het kan soms een behoorlijke opgave zijn om van A naar B te komen met de fiets.  Het kan zo zijn dat jouw woonomgeving alles behalve vlak is of dat je in een winderige provincie in Nederland woont en altijd wind tegen hebt. Met de trapondersteuning die elektrische fietsen bieden, verplaats je je met veel meer gemak. Een elektrische fiets is ideaal wanneer je bijvoorbeeld dagelijks flinke afstanden aflegt voor woon-werkverkeer. De duratie van je reis kan flink afnemen, omdat de meeste elektrische fietsen tot een snelheid komen van zo’n 25 kilometer per uur. 

Daarnaast beweegt een e-bike je er misschien toe om juist méér langere afstanden af te leggen, bijvoorbeeld voor recreatie. Met een e-bike als vervoermiddel is een flinke fietsroute afleggen op een mooie zondagmiddag absoluut geen straf. Lees over mooie fietsroutes in onze andere blog.  

Calorieën verbranden met de e-bike

Hoeveel calorieën je precies verbrand ligt natuurlijk aan de persoon en de situatie, we gaan even uit van een gemiddelde situatie en we kijken naar het verschil tussen ‘normaal’ fietsen en elektrisch fietsen.

Stel je eens voor: jouw gewicht is rond de 70 kilo, en je fietst een uur lang op een normale fiets met een snelheid van 18 kilometer. In deze situatie zou je zo’n 450 calorieën verbranden. Hoeveel calorieën verbrand je in eenzelfde situatie op een e-bike? Er is berekend dat met een gemiddelde ondersteuning je in dit geval alsnog 260 calorieën zou verbranden. Uiteraard: hoe meer je de ondersteuning opvoert, hoe minder calorieën je verbrandt. 

Dus ja, je verbrandt een stuk minder calorieën, maar voor veel mensen is het waarschijnlijk wel een ideale middenweg. Je komt namelijk wel aan je beweging! Je pakt waarschijnlijk makkelijker de fiets wanneer het je minder inspanning kost dan normaal fietsen. En als een elektrische fiets jou ertoe aanzet om flinke toertochten te maken, dan tellen die 260 calorieën per uur lekker snel op! Bovendien, je beweegt sowieso meer dan wanneer je in de auto stapt. Kortom, die elektrische fiets is eigenlijk best gezond! 

 

Meer lezen?

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
Vraag gratis brochure aan