18 juli 2018

Tips om te fietsen met je e-bike bij warm weer

De zomer is natuurlijk hét seizoen bij uitstek om er lekker op uit te trekken met je elektrische fiets! Ga je op fietsvakantie of plan je verschillende dagjes uit? Met dit weer wordt het gegarandeerd genieten geblazen! Wanneer je gaat fietsen bij warm weer wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Voor iedereen die van plan is deze zomer vaak op de elektrische fiets te stappen, zetten wij een aantal tips op een rij. Zo geniet je optimaal van een tochtje op je e-bike bij warm weer!

Tips om te fietsen met je e-bike bij warm weer

Delen op social media

Zorg voor de juiste kleding

Wanneer je bij warm weer op pad gaat is het ontzettend belangrijk om de juiste kleding te dragen. Je kunt natuurlijk gaan voor een sportieve outfit die speciaal is gemaakt voor fietsers. Wanneer je echter geen professionele sportkleding in de kast hebt hangen, is ‘gewone’ luchtige kleding ook goed. Katoen en linnen staan bijvoorbeeld algemeen bekend als ademende stoffen. En dus geschikt voor warm weer!

Smeren, smeren, smeren!

De hele dag in de zon zijn is heerlijk, maar kan vervelend eindigen als je niet goed smeert met zonnebrandcreme. De zon zendt UVA- en UVB-straling uit die, met name op de lange termijn, schadelijk is voor je huid. Wanneer je de hele dag op de elektrische fiets onderweg bent, merk je misschien niet hoe sterk de zon eigenlijk is. Probeer daarom om de zoveel tijd een vast ‘smeermoment’ in te plannen en wacht niet tot je huid al aan het verkleuren is. Bekijk hier vast welke beschermingsfactor het meest geschikt is voor jouw huid en smeren maar!

Zet een zonnebril op om je ogen te beschermen

Net als onze huid zijn moeten ook onze ogen beschermd worden tegen de straling van de zon. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot oogschade en daarom wordt aangeraden om een zonnebril op te zetten wanneer de zon sterk is. Zonnebrillen die 100 procent UV-bescherming bieden, hebben vaak een sticker waarop dit staat aangegeven. Zo weet je zeker dat jouw ogen goed beschermd zijn tijdens je fietstocht.

Neem genoeg drinken mee

Het Voedingscentrum raadt aan om tenminste 1,5 liter te drinken op een normale dag. Wanneer het warm is, moet je zelfs minimaal 2 liter vocht binnenkrijgen. Op de E-bike ben je ook nog eens in beweging, wat betekent dat je het liefst meer dan 2 liter per dag zou moeten drinken. Zorg er dus voor dat je genoeg drinken meeneemt als je deze zomer op pad gaat op de elektrische fiets. Water is uiteraard de meest gezonde optie. Als je dat iets te saai vindt, kun je jouw water opfleuren door er bijvoorbeeld een takje munt, frambozen of komkommer in te stoppen.

Plan vooraf welke route je gaat afleggen op je e-bike

Met name als het erg warm wordt, is het slim om voor vertrek de route uit te stippelen die je gaat afleggen. De zon is op haar sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur, dus in die tijd kun je de zon beter zoveel mogelijk vermijden. Wanneer je vooraf je route plant, kunt je daar rekening mee houden. Zorg ervoor dat je in de middag door een schaduwrijk bos fietst of een lunchpauze houdt op een gezellig terras mét parasols.

Heb jij al veel tochten op je elektrische fiets gepland deze zomer of moet jij nog een elektrische fiets kopen? Handig om te weten is dat je, voordat je een e-bike kiest, altijd vrijblijvend een proefrit kunt maken. Zo ervaar je zelf hoe fijn een elektrische fiets is!

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan