11 februari 2020

Elektrische fiets gezonder dan gewone fiets? Wij zoeken het uit!

Zo nu en dan lezen wij zelf ook eens wat over elektrische fietsen op internet, want we blijven natuurlijk graag op de hoogte van alles wat speelt in de e-bike wereld. Toen kwamen wij een poosje terug een interessant onderzoek tegen, met een -toch wel- verrassende uitkomst. Wij lazen dat een elektrische fiets gezonder zou zijn voor je dan een gewone fiets. Dat bleek uit een Europees onderzoek nota bene, gefinancierd door de Europese Commissie. Hoe zit dit precies? Is de e-bike inderdaad gezonder voor je dan de gewone fiets? Wij zochten het voor jullie uit!  

Elektrische fiets gezonder dan gewone fiets? Wij zoeken het uit!

Delen op social media

Positieve gezondheidseffecten van (elektrisch)fietsen

We weten allemaal dat fysieke inspanning een positief effect heeft op je gezondheid. Door heel Europa zien we dat steeds meer mensen op een elektrische fiets stappen. Een groepje Europese onderzoekers was daarom benieuwd naar de gezondheidseffecten van fietsen versus elektrisch fietsen. Om dat te ontdekken hebben zij een online onderzoek uitgevoerd onder maar liefst 10.000 fietsers, verdeeld over zeven verschillende Europese steden. 

Hogere fysieke inspanning van e-bikers 

Wat bleek daaruit? Ze maten de hoeveelheid fysieke inspanning van fietsers en elektrische fietsers gedurende een aantal weken. De maateenheid daarvoor is de ‘MET’ (Metabolic Equivalent Task minuten per week). Klinkt ingewikkeld, maar is het niet: het is de maat voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost. Zo kwam in het onderzoek naar voren dat een ‘gewone fietser’ in een week gemiddeld 4085 MET’s gebruikt en een elektrische fietser gemiddeld 4464 MET’s.  

Lange afstanden op de elektrische fiets

Hieruit blijkt dus dat het aantal MET’s voor elektrische fietsers gemiddeld hoger ligt. Hoe komt dat nou? Vooral omdat de groep mensen met een e-bike gemiddeld een stuk verder rijden tijdens een fietstocht (gemiddeld 9,4 kilometer per trip) dan mensen die zich enkel verplaatsen op een gewone fiets (gemiddeld 4,8 kilometer per trip). Daar komt bij dat wanneer mensen met een e-bike weer eens op een gewone fiets stappen, ze ook dan gemiddeld langere afstanden fietsen dan mensen die alleen een ‘normale’ fiets bezitten, gemiddeld namelijk 8,4 kilometer. Fascinerende resultaten toch? 

E-bike vervangt auto en openbaar vervoer

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de overstap van openbaar vervoer en autoritjes naar vervoer via e-bike voor een aanzienlijke groei in lichamelijke activiteit zorgt. Gemiddeld zorgt deze overstap voor een toename van 550 tot 800 MET’s. Dat resultaat is natuurlijk best wel voor de hand liggend, maar is desalniettemin leuk om ook te benoemen! 

Meer bewegen? E-bike is het antwoord

Dus, ja. Die elektrische fiets zorgt vaak voor een gezonde hoeveelheid lichamelijke inspanning. Wij denken dat het vooral ook voor een drempelverlaging zorgt. Mensen stappen makkelijker op een e-bike en maken langere afstanden, wat hun waarschijnlijk bijna ongemerkt meer beweging oplevert. Ook aan je gezondheid werken? Vind de elektrische fiets die bij jou past: van damesfietsen, tot herenfietsen, transportfietsen tot fietsen met een lage instap. We helpen je jouw lichaamsbeweging een boost te geven!     

 

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan