03 januari 2024

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

De kou is voelbaar, de bladeren vallen, de winter staat voor de deur. Deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat je wat meer aandacht moet besteden aan de elektrische fiets. Hierdoor zorg je er wel voor dat je veiliger en prettiger op weg kunt met jouw elektrische fiets. Jouw fiets winterklaar maken kan al heel gemakkelijk met de adviezen van onze e-bikespecialisten, ook als je de fiets niet al te vaak denkt te gaan gebruiken.

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Delen op social media

Deze tips hebben onze e-bikespecialisten voor jou:

  • Belangrijk! Zorg er voor dat de elektrische fiets gestald staat in een vorst- en vochtvrije omgeving.
  • Insmeren van bewegende onderdelen met de juiste smeermidellen.
  • Zorgeloos op weg na een onderhoudsbeurt door de specialisten van Forza Fietsen. Vraag naar de mogelijkheden.
  • Zorg er voor dat je na een rit met de elektrische fiets in de winterkou met bijvoorbeeld gestrooide wegen, de fiets pekelvrij maakt en schoon in de stalling zet.

Hoe dien ik de accu van mijn elektrische fiets te behandelen in de winter?

Zorg er voor dat de accu van de elektrische fiets minstens 2 maal in de maand opgeladen wordt tot ongeveer de helft (ook bij weinig gebruik). Haal de lader na het opladen weer uit het stopcontact.

Ook is het van belang dat de accu bij kamertemperatuur wordt opgeladen. Laad de accu ook niet op als deze uit een buitentemperatuur van tegen het vriespunt of zelfs onder het vriespunt vandaan komt. Tip! Haal de accu van de elektrische fiets, leg deze bijvoorbeeld op het aanrecht, laat de accu als de situatie is zoals hierboven beschreven, eerst wennen aan de kamertemperatuur, begin hierna met het opladen. Mocht je de fiets gaan gebruiken, is het vanzelfsprekend raadzaam om de accu volledig op te laden. Na dit proces koppel je de lader van de accu en haal je de stekker uit het stopcontact.

Veilig elektrisch fietsen!

De winterdagen kenmerken zich niet alleen door het weer, maar ook doordat de dagen aanzienlijk korter zijn. Het is raadzaam om, voordat je op pad gaat met de elektrische fiets, de verlichting zorgvuldig te controleren zodat je ten alle tijde goed zicht hebt op de weg en goed zichtbaar bent voor jouw medeweggebruikers.

Daarnaast kan het voorkomen dat het wegdek glad is, laat de bandenspanning minder zijn dan gebruikelijk: zachtere banden hebben meer grip op het wegdek. Dit punt laten we aan jou over, stel je zadel bij naar de zithoogte zodat je met jouw voeten gemakkelijker bij het wegdek kunt indien nodig.

Niet geheel onbelangrijk, controleer het remgedrag van de elektrische fiets van Forza Fietsen. Accuraat remmen is met winterse weersomstandigheden zeer aangenaam.

Let ook op je snelheid tijdens gladde weersomstandigheden. Het is aan te bevelen om niet te hoge ondersteuningen te gebruiken.

Forza Fietsen wenst je ook in het winterseizoen veel veilige kilometers toe!

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan