26 januari 2020

De winteronderhoudstips om je e-bike de winter door te helpen

Een elektrische fiets is een investering en daarom ben je zuinig op dit mooie vervoermiddel. Je wilt dat jouw e-bike zo lang mogelijk mee gaat. Logisch! Voor bijna alle gebruiksvoorwerpen geldt: goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jouw e-bike! En juist in de winter kan jouw fiets wel wat extra liefde en aandacht gebruiken. Daarom geven we een aantal winteronderhoudstips om jouw e-bike klaar te maken voor de winter. Zo ga je deze winter veilig de weg op. 

De winteronderhoudstips om je e-bike de winter door te helpen

Delen op social media

1. Controleer regelmatig je bandenspanning

Dit geldt natuurlijk voor iedere fiets. Om je banden in goede staat te houden is het slim om deze op de juiste druk te houden. Vooral een te zachte band is nadelig voor de levensduur. Een zachte band slijt sneller en zorgt ook nog eens voor meer weerstand. Vooral met weersverandering wil de bandenspanning nog wel eens fluctueren, dus wanneer de temperatuur ineens naar beneden tuimelt doe je er goed aan om te checken of je bandenspanning goed is – zorg ervoor dat deze tussen de 4 en 5 bar is! Let er dus op dat je even de bandenspanning checkt voordat je op de e-bike stapt. 

2. Verwijder sneeuw en vuil in de winter van je e-bike

Tja, niet de leukste tip, maar wel heel noodzakelijk. Schoonmaken, smeren en droogmaken zijn heel belangrijk voor jouw e-bike in de winter. Verwijder viezigheid en smeer de fietsketting en andere bewegende onderdelen. Ook is het slim om verchroomde onderdelen van de elektrische fiets in te wrijven met een vochtafstotend middel. Let erop: niet de remmen en velgen smeren, dat zijn onderdelen die je stroef wilt hebben, anders kun je niet goed remmen! Als je dan toch bezig bent: check ook even of alle bouten en moeren nog stevig vastzitten. 

3. Zorg goed voor je accu in de winter

Voor de conditie van je fietsaccu is het aan te raden om de fiets regelmatig te gebruiken. Het komt de accu niet ten goede als de fiets erg lang stil staat: een goede stok achter de deur dus om erop uit te gaan! Gebruik je de fiets een poosje niet? Dat kan natuurlijk. In dat geval is het slim om de accu op kamertemperatuur te bewaren.  Dit is vooral belangrijk in de winter. Alle accu’s -of het nu die van je fiets, telefoon of fotocamera betreft- zijn gevoelig voor temperaturen. Te veel kou vindt de accu niet leuk. Laad de accu ook niet op bij temperaturen onder nul, doe dit bij voorkeur bij kamertemperatuur. 

4. Breng je e-bike in de winter langs voor een servicebeurt!

Eens in de zoveel tijd is het slim om je elektrische fiets een onderhoudsbehandeling te laten geven. Je kunt veel zelf doen, maar we raden het aan dat er af en toe een specialist naar jouw fiets kijkt! Bij Forza hebben wij daarvoor de winteronderhoudsbeurt en die doen wij bij jou aan huis. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen wanneer het jou uitkomt.  

Ook in de winter kun je prima jouw e-bike gebruiken. Naast het onderhoud van de e-bike in de winter, moet je ook wat andere voorzorgsmaatregelen nemen. Als het glad is – door sneeuw of ijzel- raden wij je aan om je snelheid te minderen. Zo kun je sneller anticiperen in gevaarlijke situaties. Bij lage temperaturen kleed je je ook warm aan en het kan ook geen kwaad om een fietshelm of helmmuts te dragen: veiligheid voor alles.

Meer lezen?

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
5 tips voor een dagje weg op de e-bike

5 tips voor een dagje weg op de e-bike

07 juli 2023
De leukste fietsvakanties

De leukste fietsvakanties

09 juni 2023
Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

Ontdek de vijf beste e-bikeroutes voor het pinksterweekend

26 mei 2023
Vraag gratis brochure aan