19 maart 2020

Daarom biedt fietsen extra bescherming tegen corona

Social Distancing is een woord wat we de laatste tijd nogal eens horen, het werkt optimaal op de fiets aldus de conclusie van de Duitse overheid. Je kan anderen eigenlijk niet aansteken met het virus en je versterkt je longen door in beweging te zijn in de buitenlucht.

Daarom biedt fietsen extra bescherming tegen corona

Delen op social media

Het Duitse opinieblad Der Spiegel concludeert dat het overstappen op bijvoorbeeld een e-bike in tijden van Corona een goed alternatief is om mobiel te blijven. Ook pleitte de Duitse minister van Volksgezondheid al eerder voor het gebruik van de fiets om op deze manier het risico van doorgeven van COVID-19 te beperken.

Het vermijden van bussen en treinen verlaagt het risico op infectie omdat het coronavirus voornamelijk wordt overgedragen door microdruppels. De kans om deze in te ademen tijdens het fietsen is volgens de Duitse viroloog Michael Barczok ‘nul’. Het is volgens Duitse experts daarmee ‘de perfecte vorm van zelfbescherming’.

Afstand houden

Door het gebruik van de fiets blijf je op afstand van anderen en loop je daarbij ook nog eens minder risico om besmet te worden doordat je geen andere oppervlakken aanraakt waar bijvoorbeeld anderen al zijn geweest. Het openbaar vervoer vormt om die reden een risico voor de reiziger.

Er is nog een voordeel, je kan geen anderen besmetten op de fiets. En wat te denken van dat fietsen tot een lagere bloeddruk leidt en fietsen is ook goed voor diabetici. Mensen met hart- en vaatziekten en diabetes hebben een groter risico op een ernstiger verloop van Covid-19, schrijft het Robert Koch Institute op zijn website.

Positief effect op iedereen

Concluderend heeft fietsen een positief effect op bijna iedereen. De luchtwegen worden goed geventileerd en het bloed wordt beter aangevoerd, adlus Barczok. ,,Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.”

Bron: Algemeen Dagblad
Bron: Der Spiegel

Meer lezen?

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

Elektrisch fietsen in de winter/ naseizoen – Veiligheid boven alles

03 januari 2024

Elektrische fiets met middenmotor: dit zijn de voor- en nadelen

23 november 2023

Waar moet je op letten bij aanschaf van een elektrische damesfiets?

23 november 2023
Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

Forza Fietsen kleedt MTB-ers aan voor Duchenne Heroes

23 augustus 2023
Vraag gratis brochure aan